streda - 24. apríla, 2024
, Okolie Vodného diela zaplavili dobrovoľníci

Okolie Vodného diela zaplavili dobrovoľníci

Už štvrtýkrát vyrazili v piatok 29. apríla Žilinčania priložiť ruku k Vodnému dielu. Jarné upratovanie najpopulárnejšieho letného športoviska v krajskom meste prilákalo verejnosť, študentov stredných škôl i zamestnancov Úradu Žilinského samosprávneho kraja.

Cieľom podujatia Prilož ruku k Vodnému dielu je zapojiť širokú verejnosť a študentov do aktivít, ktoré vedú k zlepšeniu životného prostredia, zvýšeniu environmentálneho povedomia a zodpovednosti k svojmu okoliu. „Podarilo sa nám vyčistiť oba brehy z Budatína po Hydrouzol a autá na konci dňa odviezli viac ako 200 vriec odpadu. Vodné dielo je obľúbenou lokalitou pre športovcov, ale aj pre tých, ktorí chcú vyraziť na prechádzku s deťmi, partnerom či kamarátmi. Takéto miesto je potrebné zveľaďovať a nemôže ostať zahrnuté odpadkami,“ zdôraznil žilinský župan Juraj Blanár, ktorý sa rovnako zapojil do tradičného čistenia okolia. Podľa jeho slov sa v priebehu dňa na Vodnom diele vystriedalo približne 250 ľudí, ktorí si prišli prevziať pracovné pomôcky a vyrazili do terénu.

Žilinská župa vychádza v ústrety priaznivcom relaxu i športu aj prostredníctvom starostlivosti o unikátnu cyklotrasu BIKEKIA, ktorá prechádza práve úsekom Vodného diela. „Cyklotrasa spája naše hradné dominanty Horného Považia – hrad Strečno a hrad Budatín, čiže cyklisti môžu sadnúť na bicykel a vychutnať si skvelú jazdu. Zatiaľ sa nám podarilo vyasfaltovať úseky z Budatína až po križovatku pod mostmi v Tepličke nad Váhom a tento rok chceme s naším partnerom pokračovať ďalej a umožniť aj korčuliarom či mamičkám s kočíkmi, aby mohli vyraziť ešte ďalej. V našom kraji máme najväčší počet cyklotrás, ide o viac ako 2 400 značených cykloturistických chodníkov, a preto v propagácii cykloturistiky pokračujeme každý rok a prinášame nové nápady či už v podobe cyklobusov, alebo našich nových pretekov Žilinská ŽUPATOUR 2016,“ priblížil J. Blanár.

Zároveň však dodal, že najväčším problémom sú pre župu neustále vandali. „Aj napriek tomu, že BIKEKIA je miesto oddychu a rekreácie, návštevníci často ničia naše prístrešky, odpadkové koše či iné časti cyklotrasy a odpadky odhadzujú bez problémov popri ceste. My však robíme všetko pre to, aby sme chodník vždy obnovili, zabezpečujeme pravidelný odvoz odpadkov, trasu kontrolujeme a verím, že aj vandali si postupne uvedomia, že BIKEKIA je tu hlavne pre ich úžitok,“ doplnil predseda ŽSK.

, Okolie Vodného diela zaplavili dobrovoľníci

Autor: Lenka Záteková/hovorkyňa ŽSK
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *