piatok - 29. marca, 2024
, Stredoškoláci zvládli šmyk i zrážku s chodcom

Stredoškoláci zvládli šmyk i zrážku s chodcom

Už po tretíkrát žiaci stredných škôl v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja absolvovali Mobilnú školu šmyku. V spolupráci s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v Žiline organizuje župa túto špeciálnu formu vzdelávania pre študentov, ktorí sú držiteľmi vodičského oprávnenia.

„Spolu 115 žiakov navštevuje od minulého týždňa prednášky a semináre, ktorých cieľom je naučiť ich lepšie zvládať kritické situácie na cestách a na vlastnej koži si následne vyskúšať, ako reaguje auto pri šmyku či zrážke. Je to dôležitá aktivita najmä preto, že mladí si často neuvedomujú, aká zodpovednosť je vlastniť vodičské oprávnenie. Preto sme v spolupráci s políciou začali pracovať na viacerých projektoch, ktorými chceme vzdelávať mladých ľudí v súvislosti s ich účasťou na cestách, a to napríklad i prostredníctvom Mobilnej školy šmyku,“ informoval počas ukážkových jázd študentov predseda ŽSK Juraj Blanár.

Aj podľa slov riaditeľa KR PZ v Žiline Ivana Špánika je dôležitá nielen prax, ale tiež teoretická príprava. „Bezpečnosti na cestách venujeme v Žilinskom kraji neustálu pozornosť. Organizujeme preventívne aktivity cielene zamerané na chodcov i vodičov a rôzne vekové kategórie. Tento rok sme spolu so ŽSK vytvorili nový projekt Bezpečne na cestách, v rámci ktorého sme prednášali a prezentovali o praktickej výchove a bezpečnom správaní sa na cestách pre stredoškolákov. Vyrazili sme s nimi aj do terénu, aby videli, ako správanie vodičov a chodcov funguje v reálnych situáciách,“ zdôraznil I. Špánik. Žilinský župan zároveň dodal, že v rámci tejto aktivity vypracoval kraj i špeciálne mapy najfrekventovanejších priechodov pre chodcov v okresných mestách Žilinského kraja, ktoré sú zverejnené na webstránke www.zilinskazupa.sk v sekcii O našom kraji, záložka Bezpečne na cestách.

Vďaka projektu Mobilná škola šmyku sa Žilinskej župe spolu s políciou podarilo vyškoliť už takmer tri stovky študentov, ktorí mohli semináre a praktické cvičenia absolvovať tiež vďaka finančnej podpore Nadácia KIA Motors Slovakia – Nadácie Pontis. „ŽSK podporuje každoročne podujatie aj finančne. Tento rok sme pre žiakov vyčlenili 2 500 eur a prostredníctvom nadácie sme získali 2 300 eur. Samozrejme, partnerov máme viac a i touto cestou sa im chcem všetkým poďakovať, že aj prostredníctvom ich spolupráce pracujeme na zvýšení bezpečnosti na našich cestách,“ uzavrel predseda ŽSK.

Autor: Lenka Záteková/hovorkyňa ŽSK
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *