utorok - 19. marca, 2024
, Noc múzeí a galérií 2016 v Slovenskom národnom múzeu v Martine

Noc múzeí a galérií 2016 v Slovenskom národnom múzeu v Martine

Aj tento rok sa Slovenské národné múzeum v Martine pridá k projektu Noc múzeí a galérií, ktorý otvára pre verejnosť dvere kultúrnych inštitúcií na celom svete. Naše múzeum bude preto v sobotu 21. mája otvorené pre všetkých od 18.00 hod. do 23.00 hod. Príďte si užiť múzeum plné zábavy a pohody. A o čom tohoročná Noc múzeí a galérií bude?

Nielen krásne nevesty
Výstava Krásna nevesta je príťažlivou ukážkou trendov a zmien, ktorými prešiel svadobný odev žien v ľudovom i mestskom prostredí od začiatku 20. storočia do súčasnosti, teda približne za 100 rokov. Okrem takmer päťdesiatky vystavených šiat, ktoré nám zapožičali naše návštevníčky, budete mať možnosť uvidieť aj tie, ktoré sa na výstavu už nezmestili. Počas módnej prehliadky o 20.00 hod. vám predvedú členky folklórnej skupiny Lysec svadobné šaty od 60. rokov 20. storočia až po súčasnosť. Na svadbu sa zahrá Detský folklórny súbor Turiec, ktorý o 19.00 hod. predstaví mošovskú svadbu v programe Starý Putra syna žení. Vo veciach lásky poradí či počaruje ľúbostná poradňa. Po deviatej hodine sa základné kroky svadobných tancov naučíte v tanečnej škole pod vedením Folklórneho súboru Lysec z Belej-Dulíc.

Archeológia je krásna drina
Prácu archeológa budete môcť zažiť na výstave Avari a Slovania na sever od Dunaja. Aké to je vyhrabávať poklady spod zeme si vyskúšate na vlastnej koži. Svoju šikovnosť budete môcť otestovať aj v kvíze či pripravených tvorivých dielňach.

Tajomstvá prírody
Až do zotmenia budete mať možnosť spoznávať taje muzeálnej záhrady, ktoré vám priblížia odborní pracovníci SNM – Múzea Andreja Kmeťa. S nimi sa dozviete mnoho zaujímavostí o rastlinách a živočíchoch, ktoré ju obývajú. Múzejná záhrada od apríli ožila vďaka brigádam Hybaj hrabať, ktoré pripravilo OZ Premena – Spolupráca v Turci.

Múzeum nie sú len vitríny
Okrem dobrej zábavy myslíme i na žalúdky našich návštevníkov a budeme mať pripravené aj niečo malé pod zub a voňavé čaje zo záhradiek a lúk Múzea slovenskej dediny. Noc múzeí a galérií je skvelý spôsob, ako ľuďom ukázať, že múzeum nie je len budova bez života, plná vitrín a predmetov, ktorých sa nemôžeme dotýkať, ale naopak, že je to miesto, kde sa dá naučiť kopec vecí a zažiť veľa zábavy.

, Noc múzeí a galérií 2016 v Slovenskom národnom múzeu v Martine

Autor: Milena Kiripolská
Foto: oficiálny plagát

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Zaujíma vás ľudová kultúra? Pozrite si prehliadku folklórnych kolektívov

Zaujíma vás ľudová kultúra? Pozrite si prehliadku folklórnych kolektívov

Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja organizuje 23. septembra 2017 krajskú postupovú …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *