utorok - 19. marca, 2024
, V Martine vzniká prvé Centrum pre liečbu tupozrakosti

V Martine vzniká prvé Centrum pre liečbu tupozrakosti

Slovensko má na svojom konte ďalšie prvenstvo: martinská očná klinika UVEA Mediklinik otvára prvé špecializované centrum pre liečbu tupozrakosti v strednej Európe. Odborníci v ňom budú okrem konvenčnej liečby využívať aj liečbu pomocou virtuálnej reality, ktorá predstavuje nádej na zlepšenie videnia aj pre dospelých pacientov.

Lenivé oko potrebuje cvik
Tupozrakosť (amblyopia) je porucha videnia, pri ktorej oči nezaostrujú na rovnaké body v priestore. Mozog preto musí „vypnúť“ jeden z dvoch nesúrodých obrazov a zabrániť tak dvojitému videniu. Ľudia s tupozrakosťou majú problémy so zaostrovaním a nevidia priestorovo. „Väčšinou ide o pacientov s plusovými dioptriami, ktorí vidia od detstva na jedno oko slabšie. V detstve sa problém rieši zakrývaním zdravého oka, aby sa trénovalo oko, ktoré vidí horšie,” hovorí doktor MUDr. Peter Žiak, PhD, zakladateľ a medicínsky riaditeľ očnej kliniky UVEA Mediklinik. Týmto ochorením trpia približne 2 až 3 percentá populácie. „Vidieť sa musíme učiť, rovnako ako chodiť či rozprávať. Ak však vidí jedno oko horšie ako druhé, zdravé oko robí všetku prácu a to druhé jednoducho zlenivie,“ vysvetľuje doktor MUDr. Juraj Halička, PhD., oftalmológ z očnej kliniky UVEA Mediklinik. Tupozrakosť pritom nie je porucha samotného oka. Chyba nastáva najmä pri spracúvaní obrazu v mozgu. „Lenivé oko treba jednoducho „rozcvičiť“, naučiť ho pozerať sa správne. Ešte donedávna sme si mysleli, že sa nám to môže podariť len pri deťoch. Dnes vieme, že šancu majú aj dospelí,“ dodáva doktor Halička.

V očnej klinike UVEA sa budú pacienti liečiť hrou
Nové Centrum pre liečbu tupozrakosti má k dispozícii okrem konvenčnej liečby aj najnovšiu technológiu liečby pomocou virtuálnej reality. „Je to asi najzábavnejšia liečba očného ochorenia, aká existuje. Pacient si nasadí špeciálne okuliare Oculus Rift a v trojrozmernom svete hrá zábavnú hru. Hra je navrhnutá tak, že pacient musí využívať obe oči. A keďže chce vyhrať, naozaj sa snaží,“ vysvetľuje doktor Halička. Princíp liečby spočíva v tom, že pacient dostáva do každého oka iný obraz a lenivé oko sa musí viac snažiť spolupracovať. Na konci každej hry pacient vidí, o koľko sa od posledného sedenia zlepšil. Očakávania pacientov sú takmer zhodné. „Bol by som veľmi rád, keby som vďaka liečbe virtuálnou realitou v budúcnosti plnohodnotne videl na obe oči. Dúfam, že sa mi zlepší videnie v priestore a zvýši komfort pri čítaní a práci,” vysvetľuje Ferdinand Varga, jeden z pacientov UVEA Mediklinik.

Prvé výsledky hovoria o úspechu
S novou metódou na očnej klinike UVEA Mediklinik odborníci pracujú od začiatku roka 2016 a majú už aj prvé výsledky. „Od januára 2016 doteraz sme touto metódou liečili 49 pacientov, 24 dospelých (od 24 do 46 rokov) a 25 detí (od 5 do 16 rokov). Pri oboch skupinách sa nám podarilo dosiahnuť priemerné zlepšenie videnia o 2 až 3 riadky u 40 percent pacientov. Ešte lepší výsledok, zlepšenie videnia o 3 až 4 riadky, dosiahlo 10 percent zo všetkých pacientov,“ vysvetľuje doktor Halička. Liečba však vyžaduje čas a opakované sedenia, pacienti sa preto musia obrniť trpezlivosťou. Výbornou správou sú však výsledky skupiny dospelých, ktoré sú porovnateľné s výsledkami detí. V minulosti totiž panovalo presvedčenie, že dospelí pacienti s tupozrakosťou šancu na vyliečenie nemajú. „Dokonca aj po päťdesiatke sú popísané prípady pacientov, ktorí začali vidieť trojrozmerne až v strednom veku,” dodáva doktor Žiak.

Martin ako centrum oftalmológie
Nové špecializované Centrum pre liečbu tupozrakosti je unikátom nielen na Slovensku, ale aj v celej strednej Európe. Prináša nádej mnohým pacientom, ktorých amblyopia často obmedzuje aj pri práci či koníčkoch. „Ľudia s lenivým okom nemôžu športovať a pri práci ich môže často bolieť hlava. Po vyliečení im spravidla výrazne stúpa kvalita života,“ pripomína MUDr. Halička. Okrem novej inovatívnej liečby virtuálnou realitou však odborníci z novovzniknutého centra nezanevreli ani na štandardné liečebné metódy. Ideálne je rôzne prístupy kombinovať presne podľa potrieb pacienta. „Základom je terapia pomocou virtuálnej reality, využívame však aj ortopticko-pleoptické cvičenia a okluzor. Pri každej liečbe však platí, že pacienti musia byť trpezliví a mali by dodržiavať plán terapie, ktorú im pripravíme,“ uzatvára oftalmológ Juraj Halička.

Martinská UVEA patrí medzi najmodernejšie zdravotnícke zariadenia v Európe
Očná klinika UVEA Mediklinik vznikla v decembri 2012 a je jedným z najmodernejších zdravotníckych zariadení v Európe. Klinika poskytuje komplexnú starostlivosť o oči, ktorá zahŕňa diagnostiku oka, odbornú pomoc pri výbere okuliarov či šošoviek a operačnú aj pooperačnú starostlivosť. Ponúka všetky dostupné operačné výkony v odbore oftalmológia vrátane najmodernejších operačných výkonov s použitím femtosekundového lasera. Tím kvalifikovaných lekárov s viac ako dvadsaťročnými skúsenosťami dokáže riešiť akýkoľvek oftalmologický problém pacienta v každom veku. Novinkou je Centrum pre liečbu tupozrakosti zamerané na liečbu takzvaného „lenivého oka“ pomocou virtuálnej reality. Nové špecializované centrum je prvé a jediné v regióne strednej Európy.

Autor: Matej Bórik/marketing UVEA Mediklinik
Foto: UVEA Mediklinik

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

MHA Martin, Martinčania v štvrťfinále nestačili na Bardejov. Pre MHA Martin je sezóna na konci

Martinčania v štvrťfinále nestačili na Bardejov. Pre MHA Martin je sezóna na konci

V sobotu, 2. marca  sa konal v poradí tretí štvorfinálový zápas 2. SHL medzi MHA …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *