sobota - 20. apríla, 2024
, V unikátnej environmentálnej záhrade v ZŠ s MŠ Hôrky sa bude učiť 255 detí

V unikátnej environmentálnej záhrade v ZŠ s MŠ Hôrky sa bude učiť 255 detí

ZŠ s MŠ Hôrky sa tento školský rok podarilo zrealizovať vynikajúcu a nasledovania hodnú myšlienku. Dlhé roky zanedbaný pozemok patriaci škole bude onedlho slúžiť deťom ako “vzdelávacia” záhrada.

S nápadom využiť priestor takýmto spôsobom prišla súčasná riaditeľka školy. “Najväčšou úlohou pri realizácii každého inovatívneho projektu je jeho financovanie. Vďaka výzve Nadácii SPP sme s ním uspeli a v rámci Slovenska skončili na krásnom štvrtom mieste. Okrem splnenia mnohých kritérií patrí vďaka všetkým našim priaznivcom, ktorí nám ho pomohli prostredníctvom SMS hlasovania posunúť do úspešného finále,” uviedla Jana Hűbnerová, riaditeľka ZŠ s MŠ Hôrky.

Milou analógiou je, že počet získaných hlasov projektu (2 600) je podobný výmere revitalizovaného pozemku. Projekt “Záhrada, ktorá učí” začínal nadobúdať jasnejšie kontúry už v novembri minulého roku. Na jeseň prebehli prípravné práce súvisiace s vyčistením priestoru, likvidáciou buriny a skyprením pôdy. Následne sa škola musela popasovať s nepríjemnejšími okolnosťami, medzi inými staré oplotenie pozemku, ktorého nie všetky časti patrili škole. Všetko zlé je však na niečo dobré. Škola je momentálne ohradená novým plotom a jej katastrálne územie je už v tejto chvíli správne vyznačené.

Začali mesiace práce. Vypracovanie architektonického plánu záhrady, do ktorého boli zakomponované podnety víťazného návrhu školskej architektonickej súťaže detí. Nasledovali mnohohodinové brigády rodičov a priaznivcov školy, počas ktorých sa podarilo pomôcť zrekultivovať celý pozemok a premeniť ho na unikátny areál s množstvom zelene a výchovno-vzdelávacích prvkov. “Celá záhrada sa skladá z niekoľkých zón. Máme tu bylinkovú časť, jahodové a kvetinové záhony, zónu s ovocnými stromami, oddychovú časť, ohniskový sektor, jazierko alebo tzv. hmyzí hotel. Načo sme obzvlášť pyšní, je vybudovanie prírodnej učebne s pergolou, ktorá bude slúžiť na vyučovanie akéhokoľvek predmetu v nádhernom prírodnom prostredí. Myslím, si, že areál takéhoto typu zatiaľ nemá žiadna iná škola v okolí,” dodala riaditeľka ZŠ s ZŠ Hôrky.

Záhrada je živý organizmus. Okrem toho, že bude slúžiť ako relaxačno-vyučovací priestor a vyrieši bezpečnosť detí navštevujúcich školský klub detí, učitelia aj žiaci už teraz plánujú dobudovať ďalšie zaujímavé prvky. Jedným z nich budú napríklad slnečné hodiny alebo náučný chodník.

Slávnostné otvorenie a sprístupnenie “učiacej” záhrady sa uskutoční v stredu 1. júna o 9.00 hod. na sviatok všetkých detí. Na tento deň je pripravená aj environmentálna súťaž, víťazi ktorej budú tráviť jeden deň vyučovania v novej záhrade už v júni tohto roku.

ZŠ s MŠ Hôrky aj touto cestou ďakuje za finančnú a nefinančnú pomoc Nadácii SPP, svojmu zriaďovateľovi OÚ Hôrky, Rade rodičov, OZ Deti slnečnice, všetkým rodičom a dobrovoľníkom.

Autor: Jana Schubertová/zástupkyňa riaditeľky ZŠ s MŠ Hôrky
Foto: ZŠ s MŠ Hôrky, obechorka.sk

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *