piatok - 19. apríla, 2024
, Stanovisko mesta Martin k exekučnému príkazu

Stanovisko mesta Martin k exekučnému príkazu

Mesto Martin pred niekoľkými dňami dostalo od exekútora spoločnosti PK Faktoring, s. r. o. JUDr. Martina Hermanovského exekučný príkaz na vykonanie exekúcie predajom vybraných nehnuteľností vo vlastníctve mesta. Toto konanie exekútora je otvoreným porušením zákona a dokazuje, že nervozita spoločnosti PK Faktoring, s. r. o. narastá a snaží sa prinútiť mesto zaplatiť akýmkoľvek spôsobom ešte pred rozhodnutím Ústavného súdu Slovenskej republiky.

Aj keď mesto Martin aj naďalej neuznáva existenciu pohľadávky, ktorá je výsledkom dlhoročného sporu v kauze Lyžiarskeho strediska Martinské hole, realizuje všetky kroky na ochranu financií Martinčanov a riešenie vzniknutej situácie. Dôkazom, že snaha mesta je efektívna je okrem iného aj fakt, že Ústavný súd Slovenskej republiky začiatkom júna prijal sťažnosť mesta Martin vo veci porušenia jeho základného práva na súdnu ochranu. Z tohto dôvodu sa mesto rozhodlo zatiaľ nečerpať schválený úver a počkať na rozhodnutie Ústavného súdu, keďže v prípade, že súd by rozhodol v prospech mesta, milióny eur by už nikto v Martine nemusel uvidieť. Napriek tomu sa všetci kompetentní snažia situáciu riešiť zodpovedne a priamo. V pondelok 6. júla mesto Martin zaslalo právnemu zástupcovi spoločnosti PK Faktoring, s. r. o. list s návrhom, že zloží zostávajúcu časť pohľadávky do notárskej úschovy odkiaľ by sa po konečnom rozhodnutí v spore vyplatila tomu, kto by bol v spore úspešný. Tento krok je zodpovedným a najvýhodnejším riešením. Mesto sa nebráni vyplateniu pohľadávky v prípade, ak súdny spor prehrá, ale nebude riskovať, že milióny eur obyvateľov mesta Martin môžu niekde zmiznúť.

Kroky exekútora spoločnosti PK Faktoring, s. r. o. jasne dokazujú, že naďalej vyvíja psychologický tlak na vedenie mesta a poslancov Mestského zastupiteľstva v Martine a okrem toho otvorene porušuje zákon. Podľa §56 odseku 6 Exekučného poriadku: „Do rozhodnutia súdu o odklade exekúcie môže exekútor vykonáva len úkony smerujúce k zabezpečeniu majetku povinného.“ Zaslané exekučné príkazy však potvrdzujú, že exekútor postupuje protiprávne. Z tohto dôvodu mesto momentálne pripravuje disciplinárnu sťažnosť na JUDr. Martina Hermanovského na Slovenskú komoru exekútorov.

Autor: Zuzana Kalmanová/hovorkyňa mesta Martin
Foto: facebook.com/Andrej Hrnčiar

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Na Bystričku, Križovatka I/65 s ulicou Na Bystričku bude bezpečnejšia

Križovatka I/65 s ulicou Na Bystričku bude bezpečnejšia

Na križovatke cesty I/65D v Martine pri obci Bystrička, začala výstavba nového technologického riešenia, ktoré …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *