štvrtok - 28. marca, 2024
, Prístrešok a lávka na Straníku boli nominované na cenu za architektúru

Prístrešok a lávka na Straníku boli nominované na cenu za architektúru

Sedemnásť najlepších architektonických diel získalo nomináciu jubilejného 15. ročníka Ceny Slovenskej komory architektov za architektúru CE∙ZA∙AR 2016 a medzi nimi je aj projekt turistickej vyhliadky a lávky na Straníku.

Na cenu za architektúru v kategórii exteriér porota rozhodla o dvoch nomináciách, a to Prístrešok a lávka na Straníku od kolektívu autorov Michal Marcinov, Andrej Badin, Zuzana Demovičová, Peter Lényi, Ondrej Marko a Marián Lucký a exteriérové úpravy komplexu Digital Park v Bratislave od Igora Marka a Petra Pasečného. Laureáti v jednotlivých kategóriách budú slávnostne vyhlásení počas galavečera 6. októbra v Starej tržnici v Bratislave.

S nápadom postaviť turistickú vyhliadku prišlo mesto Žilina, ktoré je významným členom Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra (ďalej len „OOCR Malá Fatra“). K celej myšlienke bolo potrebné pristúpiť nanajvýš zodpovedne, pretože priestor je súčasťou Národnej kultúrnej pamiatky. OOCR Malá Fatra pripravila workshop na tému Straník – turistická vyhliadka a na základe tohto workshopu vznikol návrh vytvorenia lávky a prístrešku na Straníku, ktorá rešpektuje význam Národnej kultúrnej pamiatky, požiadavky vlastníkov pozemkov i paraglidistov na tomto území. V rokoch 2014 – 2015 prebehlo vypracovanie projektovej dokumentácie (Ing. Michal Marcinov, Andrej Badin, Zuzana Demovičová, Ing. arch. Peter Lényi, Ing. arch. Ondrej Marko, Ing. arch. Marián Lucký) a realizoval sa archeologický výskum (VIA MAGNA, s.r.o.), z ktorého sa ukázali nové možnosti turistického využitia lokality Straník do budúcna.

Na jeseň roku 2015 na základe verejného obstarávania začala spoločnosť SOAR, spol. s. r. o. s realizáciou lávky a prístrešku na Straníku. „Od investície očakávame výrazné zatraktívnenie turistického potenciálu našich členov – mesta Žilina a obce Teplička nad Váhom. Na Straník bude možná príjemná prechádzka aj pre rodiny s deťmi či starších ľudí, ktorí sa budú môcť bezpečne a komfortne dostať na kopec s najkrajším výhľadom na hrebeň Malej Fatry, Terchovskú dolinu, Žilinu až po Javorníky,“ neskrýval svoje nadšenie Peter Šimčák, výkonný riaditeľ OOCR Malá Fatra.

Celková investícia od workshopu, projektovania, archeologického výskumu až po realizáciu lávky bola financovaná z rozpočtu Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra a dosiahla 71 590 eur. Slávnostné otvorenie lávky na Straníku sa konalo 9. apríla 2016 počas podujatia Žilinská 1000-ka.

Zdroj: www.regionmalafatra.sk.

, Prístrešok a lávka na Straníku boli nominované na cenu za architektúru

Autor: Mesto Žilina
Foto: Mesto Žilina

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *