streda - 24. apríla, 2024
, Najväčšia medzinárodná škola esperanta bude tento rok v Martine

Najväčšia medzinárodná škola esperanta bude tento rok v Martine

Martin Ak sa túžite naučiť „po esperantsky“, máte jedinečnú príležitosť skúsiť to v Martine  od 12. do 20. júla. Uskutoční sa tu 7. ročník  Letnej školy esperanta.

Do tohto ročníka medzinárodnej letnej školy  sa zatiaľ prihlásilo 225 ľudí z 25 krajín. Na Slovensku sa tak zídu ľudia z Nemecka, Poľska, Ruska, Dánska, Fínska, Litvy či Srbska. Držitelia martinskej Mestskej karty si na kurz  môžu uplatniť 50 percentnú zľavu.

Takmer každý rok sa letná škola koná v inom meste, aby zahraniční účastníci spoznali rôzne časti Slovenska. V tomto roku sa bude konať v Martine, s ktorým je esperanto spojené viac než by ste čakali. V histórii esperanta zohrávalo mesto Martin dôležitú úlohu. Už v roku 1907 vyšla v Martine prvá učebnica esperanta od tolstojovca Alberta Škarvana. V Martine pôsobilo viac významných esperantistov ako napríklad hudobný skladateľ Ján Valašťan Dolinský, národný umelec Martin Benka, ktorý publikoval v esperante a namaľoval niekoľko obrazov s esperantskou tématikou (napr. portrét autora esperanta L. Zamenhofa), Dr. Ľudovít Izák, Eduard Tvarožek, či skupina TEAM, ktorá vydala svoj prvý album v esperante. Prvý celoslovenský kongres sa konal v roku 1947 práve v Martine. V súčasnosti tu tiež vychádza najčítanejší esperantský časopis na svete, revuo Esperanto a jeho redaktorom je známy autor učebnice esperanta Stano Marček z Martina.

Učitelia si žiakov podelia na základe vstupného testu po príchode, od úplných začiatočníkov až po plynulo hovoriacich. Na konci podujatia dostanú účastníci potvrdenie o absolvovaní 26-hodinového kurzu podľa úrovní Európskeho referenčného rámca pre jazyky od A1 po C1.

Záujemcov o kurz však nečaká len učenie. Pripravené sú výlety do prírody, tvorivé dielne, koncerty, prednášky na zaujímavé témy a športové súťaže. Súčasťou večerného programu je tradičný Večer národov, na ktorom majú možnosť prezentovať svoju krajinu, kultúru, jazyk. Nakoľko esperanto funguje ako mostový jazyk – vytvára most medzi kultúrami a ľuďmi s rôznymi materinskými jazykmi, konajú sa aj minikurzy národných jazykov, medzi nimi aj slovenčiny.

Autor: Katarína Mažáriová

Foto: uncyclopedia.wikia.com

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *