štvrtok - 25. apríla, 2024
, Hlasujte za 155-ročnú lipu z Kláštora pod Znievom v ankete STROM ROKA 2014!

Hlasujte za 155-ročnú lipu z Kláštora pod Znievom v ankete STROM ROKA 2014!

Medzi 12 finalistov ankety STROM ROKA 2014 sa dostala aj Lipa malolistá z Kláštora pod Znievom. Zapojte sa do hlasovania  a podporte ošetrenia tohto vzácneho stromu aj vy! V prípade získania najvyššieho počtu hlasov má šancu zabojovať aj v súťaži Európsky strom roka.

Táto Lipa malolistá (Tilia cordata) sa nachádza v Kláštore pod Znievom v parku pred budovou premonštránskeho kláštora. Toho roku oslavuje už svoje 155. narodeniny. Vysoká je 25 metrov a obvod jej  pňa je 540 centimetrov.

Lipa je prírodnou a kultúrnou dominantou obce. Park, kde lipa rastie, kláštor a Kostol Panny Márie tvoria spolu jeden harmonický celok, ktorý priťahuje už celé generácie tunajších rodákov aj návštevníkov obce. Strom má nezvyčajne košatú korunu, je v dobrej kondícíi a v čase kvitnutia sa vôňa lipového kvetu šíri celou dedinou.

Do konca septembra 2014  môžu všetci záujemcovia poslať hlas jednému z dvanástich stromov – finalistov ankety Strom roka a podporiť tak jeho ošetrenie. Hlasovať môžete na webovom sídle nadácie ekopolis –  www.ekopolis.sk; kliknutím na poradové číslo jedného z 12 finalistov ankety, zadaním svojej e-mailovej adresy a odoslaním hlasu. Cieľom ankety, ktorej dvanásty ročník vyhlásila v apríli Nadácia Ekopolis, je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Víťazný strom bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka. Hlavným partnerom ankety je Slovenská sporiteľňa. Anketu ďalej podporili ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo A.B.I.E.S.. Patrónom ankety je už po tretí rok spevák Peter Lipa.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *