sobota - 20. apríla, 2024
, Slovensko sa zaľúbilo do nového videoklipu LAVAGANCE a SĽUKu

Slovensko sa zaľúbilo do nového videoklipu LAVAGANCE a SĽUKu

Viete si predstaviť dokonalú symbiózu súčasnej modernej hudby a tradičného folklórneho tanca? Toto zriedkavé spojenie učarovalo skupine LAVAGANCE a SĽUK-u. Výsledkom je nádherná nová a hlavne rýdzo slovenská „PRINCESS OF THE LIGHT“

Aktuálny singel skupiny LAVAGANCE „Princess of the light“ si stihol len pár dní po premiére podmaniť slovenský rádiový éter. Presne mesiac po svojom uvedení dostala „Princezná“ do vienka novú tvár – unikátny videoklip, ktorý je dôkazom toho, že jediná skladba môže mať nespočetné množstvo podôb. Svoje svetoznáme umenie v novom klipe predstavila pýcha slovenského folklóru, Slovenský ľudový umelecký kolektív, SĽUK.

, Slovensko sa zaľúbilo do nového videoklipu LAVAGANCE a SĽUKuZatiaľ čo stvárnenie prvej Princeznej – živelnej Kataríny Sido, ženy v neustálom pohybe – zveril LAVAGANCE režisérovi Braňovi Špačkovi, druhý videoklip – obraz tradičnej slovenskej princeznej transponovanej do súčasnosti – je dielom Dušany Mázorovej a jej TWDT tímu. Tá do úloh dvoch hlavných aktérov, zamilovaného slovenského páru, obsadila tanečníkov SĽUK-u  Kamilu Ochabovú a Vladimíra Frištika. „Je to práca odlišných ľudí a tímov, s iným vnímaním, inými predstavami, ideami, iným konceptom, preto je prirodzené, že videá sú úplne iné. Spojenie so SĽUK-om, Dušanou a jej tímom prišlo úplne nečakane, pocitovo zafungovalo úžasne, idea je parádna, práca na úrovni – čo viac si môžeme priať?“ porovnáva Lavagance obe videá, ktoré mu prirástli k srdcu rovnako, hoci sa v mnohom líšia.

Nový videoklip k „Princeznej“ vznikal na základe nosnej idey LOVE / Made In Slovakia a pod taktovkou tvorivého kolektívu Dušany Mázorovej a The Wedding Dream Team.  Dušana sa rozhodla ukázať svetu krásu, dnes už paradoxne veľmi ojedinelej, tradičnej slovenskej folklórnej svadby. Zároveň sa odhodlala zastrešiť jej umelecké stvárnenie a ukázať ľuďom, že tradície majú priestor i v dnešnom modernom svete. Ako element histórie a kultúrneho dedičstva si do projektu prizvala členov SĽUK-u. Element a krásu dnešnej doby našla v tvorbe úspešnej skupiny LAVAGANCE. Obe zoskupenia pozvanie bez váhania prijali, a Dušana, ktorej „svadobné umenie“ je čoraz známejšie i za hranicami Slovenska, sa tak stala „spojkou“ medzi dvoma základnými kameňmi projektu. „Odprezentovať v jednom projekte jedných z najlepších na Slovensku – SĽUK, Lavagance a skvelých ľudí z tímu TWDT, Jakuba Šteineckera, Patrika Gubiša a Zdenka Romana, mi bolo veľkou cťou,“ rozpráva Dušana, ktorá má vytváranie a realizáciu netradičných svadieb v programe na dennej báze. „TWDT je o ľuďoch, ktorí aj tak silne komerčnú tému, akou je svadba, dokážu spracovať v štýle I Love, teda tak, ako to majú radi – akí sami sú. Naše fotografie aj videá sú tvorené zo srdca, nie je to „pásová výroba“ bez duše. Majú zapamätateľné spracovanie vďaka tomu, že od ľudí z nášho tímu neočakávam, že budú robiť veci tak, ako „sa to robí“. Očakávam, že ich urobia úplne inak. To „iné“ a zároveň I Love je to, čo fascinuje ľudí na celom svete.“

, Slovensko sa zaľúbilo do nového videoklipu LAVAGANCE a SĽUKuAko priznávajú chalani z LAVAGANCE, nové video si zamilovali a prijali za svoje rýchlosťou blesku, ihneď po prvom vzhliadnutí. „Video nás jednoducho oslnilo. Úžasní, šikovní, spontánni a prirodzení členovia SĽUK-u, a naplnená aj pôvodná predstava – prirodzené prepojenie tradícií so súčasnosťou, taká zručná audiovizuálna hra slovensko-svetového charakteru… Naozaj vzniklo aj z nášho pohľadu niečo výnimočné, čo budeme s radosťou prezentovať a šíriť,“ rozpráva člen a manažér skupiny Mário Smashing.

Rovnaké sympatie vzbudila „Nová Princezná“ i na druhej strane projektu, v SĽUK-u, ktorý vo videu predviedol svoje tanečné kreácie i herecké nadanie s netradičným hudobným podkladom – v sprievode tónov „Princess of the light“: „SĽUK má za sebou už niekoľko projektov, v ktorých sa snaží prezentovať našu tradičnú kultúru spôsobom, ktorý neimituje obdobie, v ktorom sa rozvíjala, ale priznáva dobu a pohľad súčasných umelcov,“ vysvetľuje umelecký vedúci SĽUK-u, Stanislav Marišler. „Dušanin nápad zapadal do tejto koncepcie, preto sme radi prijali ponuku vytvoriť svadobný videoklip pre jej magazín. Hudobným podkladom pôvodne malo byť zmixovanie ľudovej a modernej hudby, Dušana napokon vybrala track od kapely Lavagance a zafungovalo to výborne,“ dodáva.

, Slovensko sa zaľúbilo do nového videoklipu LAVAGANCE a SĽUKu

Pieseň Princess of the light môžete pochopiteľne zachytiť aj vo vysielaní nášho rádia. Stačí sa naladiť na frekvenciu 99,6 MHz.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Hnilica, Juraj Hnilica v silnej výpovedi odkazuje na dôležitosť odpustenia

Juraj Hnilica v silnej výpovedi odkazuje na dôležitosť odpustenia

Večne usmiaty a vždy pozitívne naladený pesničkár Juraj Hnilica. Aj takýto prívlastok si zaslúžil martinský rodák …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *