sobota - 20. apríla, 2024
, Štát prisľúbil pomoc pri riešení kalamitnej situácie vo Vrátnej doline

Štát prisľúbil pomoc pri riešení kalamitnej situácie vo Vrátnej doline

Prívalová vlna, ktorá sa v pondelok 21.júla prehnala Vrátnou dolinou zanechala za sebou obrovskú spúšť a zdevastovala celú dolinu. Kompletne zničila cestu z Terchovej k spodnej stanici sedačkovej lanovky na Chleb. Cesta  III. triedy, ktorá je majetkom  Žilinského samosprávneho kraja, je na určitých miestach úplne podmytá, voda vytrhala kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj zaparkované autá. Statika tejto komunikácie je poškodená a zničené sú i oporné múry.

, Štát prisľúbil pomoc pri riešení kalamitnej situácie vo Vrátnej dolineV Tiesňavách na začiatku doliny začali cestári okamžite vypĺňať diery v ceste betónom, aby ju sprístupnili pre ťažkú techniku. „Žilinský kraj teraz podnikne všetky potrebné kroky, aby sa táto cesta sprejazdnila aspoň v polovičnom profile. Odhadujeme, že vo štvrtok by tadiaľto už mohli prejsť prvé autá,“ povedal žilinský župan Juraj Blanár, ktorý sa v utorok zúčastnil spolu s podpredsedom kraja Jozefom Štrbom zasadnutia krízového štábu priamo v Terchovej. Doplnil, že komunikácia bola pred dvomi rokmi rekonštruovaná z fondov Európskej únie a náklady na jej obnovu sa pohybovali v miliónoch eur. „Už dnes môžeme konštatovať, že toto je najväčšia škoda na ceste III. triedy, akú vôbec náš kraj mal,“ povedal Blanár.

Podľa predbežných údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu na ploche asi štyri kilometre štvorcové napadlo za hodinu a pol až 65 milimetrov zrážok, čo sa blíži k storočnej vode. Na miesto kalamity prišiel osobne aj premiér Robert Fico. Po obhliadke spustošeného miesta ocenil snahu hasičov, vojakov i záchranárov, ktorí odstraňovali nepríjemné následky povodne. „Je asi malý zázrak, že sa zatiaľ nebola potvrdená žiadna obeť. Pretože to, čo sme mali možnosť vidieť na vlastné oči, je totálne zdevastovaná celá dolina. Sú tam desiatky rozbitých vrakov, celá stanica lanovky je zasypaná kamením. Je obrovské šťastie, že sa každému podarilo zachrániť,“ uviedol predseda vlády, ktorý zároveň prisľúbil finančnú pomoc na odstránenie škôd po kalamite. „Sami to nezvládneme, ani z rozpočtu kraja ani z rozpočtu obce,  preto sme požiadali Vládu Slovenskej republiky o pomoc. Do stredy popoludnia máme za úlohu zmapovať všetky náklady spojené s odstraňovaním škôd,“ doplnil žilinský župan.

Desiatky záchranárov stále prehľadávajú momentálne uzavretú oblasť, zatiaľ neboli nahlásené žiadne úrazy, nezvestní a ani obete na životoch. Hasiči preskúmavajú vraky áut, aby sa presvedčili, že v nich nik nezostal. Pomáhajú i vojaci, ktorí zásobujú okolie.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *