utorok - 23. apríla, 2024
, Pondelková búrka ochromila aj Šútovskú dolinu. Takúto potopu tam nepamätajú

Pondelková búrka ochromila aj Šútovskú dolinu. Takúto potopu tam nepamätajú

Pondelková búrka, ktorá napáchala značné škody vo Vrátnej doline, neobišla ani našu neďalekú Šútovskú dolinu. Nečakaná záplava podmyla cestu k Šútovskému vodopádu, ktorá je zároveň zatarasená stromami a popadanými skalami. Takúto potopu tam nepamätajú.

Podľa informácií, ktoré nám poskytol starosta obce Šútovo, Lubomír Maďari, je cesta k Šútovskému vodopádu na viacerých miestach podmytá, koryto je vymleté a zmenené. Niekoľko popadaných stromov sa nachádza i v potoku spolu s nánosmi skál a dreva. Bočné prítoky tečú po ceste, ktorú zdevastovali. Jeden z prítokov vymlel cestu približne meter do hĺbky a spôsobil vyše meter vysoký a desať metrový nános skál a piesku. Posledný betónový most je údajne zbytočný. Potok si vytvoril nové koryto hneď vedľa cesty. Kovový mostík k vodopádu je pokrčený ako papier a rozmetaný po okolí. Pod vodopádom sa už údajne ani nenachádza rovinka, ale kopa nánosu s vymletou jamou.

Hoci sa na odstraňovaní škôd intenzívne pracuje, starosta Maďari priznáva, že bez pomoci a financií bude rekonštrukcia tejto cesty veľmi náročná. „Výstavbu cesty v minulosti uskutočnil Cestovný ruch. Väčšia časť nie je v našom katastri. Myslím si, že aj turistický chodník po ľavej strane potoka smerom nahor by do budúcna mohol byť riešením. No bude dlhšie trvať, pokým sa tam obnoví bezpečný turizmus. Dúfame, že aj za pomoci Ministerstva životného prostredia a podnikateľov, ktorí majú radi prírodu, obnovíme v našom regióne turizmus na predchádzajúci štandard a vyššie.“

Turistický chodník k Šútovskému vodopádu však nie je jediný, ktorý búrka ochromila. Podobne je na tom aj cesta na chatu pod Chlebom. „Boli sme včera na Chlebe a na miestach, kde bežne preteká malý potôčik, vznikla hotová spúšť. Sú tam nánosy balvanov a „beloba“ skália o šírke kamenného koryta až 40 metrov. Taktiež vytrhané niekoľko tonové betónové rúry posunuté vedľa cesty. Bude to veľmi náročná oprava a momentálne si ani neviem predstaviť, ako a akou technikou tento stav priblížiť k pôvodnému stavu,“ dodáva starosta Maďari.

Foto: Obec Šútovo

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *