piatok - 19. apríla, 2024
, Revitalizácia zanedbaného jazierka v Košútoch je v plnom prúde. Zapojiť sa môžu aj obyvatelia mesta

Revitalizácia zanedbaného jazierka v Košútoch je v plnom prúde. Zapojiť sa môžu aj obyvatelia mesta

Pred niekoľkými mesiacmi mesto Martin informovalo verejnosť o pripravovanom projekte revitalizácie zanedbaného jazierka v Košútoch. Pred niekoľkým dňami oficiálne oznámilo, že práce sa môžu konečne rozbehnúť naplno v súlade s pripraveným harmonogramom.

„Mestu sa podarilo získať rozhodnutie Okresného úradu životného prostredia so súhlasnými stanoviskami vlastníkov pozemku a ochranárov rešpektujúc i reprodukčné štádium obojživelníkov. Práve z tohto dôvodu môžu v nasledujúcom období začať práce spojené s odbahňovaním jazierka a úpravou okolia. Prvoradé bude vyčistenie jazierka od nánosov bahna a odstránenie inváznych a rozpínavých bylín. Potom bude nasledovať úprava prítokovej a odtokovej časti jazierka, ktorá bude slúžiť na sezónne regulovanie vody. V blízkosti jazierka budú do konca septembra osadené lavičky s odpadkovými košmi a informačné panely o význame tejto lokality,“ uviedla hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.

K aktívnej účasti na realizácii tohto projektu mesto vyzýva aj verejnosť, ktorá sa bude môcť zapojiť do jednotlivých aktivít vo forme brigád. Brigády majú prebiehať počas pracovných dní v popoludňajších hodinách každý utorok a štvrtok od 15:30 do 18:30 hod.. Cez víkend sú brigády plánované na každú druhú sobotu od 9:00 do 13:00 hodiny.

Prvá brigáda pri jazierku sa uskutočnila vo štvrtok 28. augusta. Prvá veľká sobotná brigáda 6. septembra. Mesto Martin pozýva všetkých aktívnych obyvateľov Košút a martinských dobrovoľníkov, aby prišli pomôcť pri znovuoživení jazierka a okolitého životného prostredia i v nasledujúcich dňoch.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *