štvrtok - 28. marca, 2024
, Zimnú údržbu ciest i bežkárskych trás bude možné sledovať online

Zimnú údržbu ciest i bežkárskych trás bude možné sledovať online

Na internetovej stránke Žilinského samosprávneho kraja gis.zask.sk je možné opäť sledovať zimnú údržbu ciest s presnou polohou cestárov pri úprave komunikácií. Tohto roku však Geografický informačný systém prichádza aj s revolučnou novinkou. Monitorovanie úpravy Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály pre bežkárov.

„Vozidlá majú nainštalované GPS, vďaka ktorému vidíme, nielen kde sa práve vozidlo nachádza, ale aj čo práve robí,“ prezradil predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár o údržbe ciest. „Ikonka vozidla s červeným pluhom znamená, že vozidlo zhŕňa, s červeným zásobníkom, že posýpa, prípadne robí oboje naraz. Ak je šedé, znamená, že stojí. Údaje sa aktualizujú každé dve minúty. V modernej dobe kedy veľa vodičov využíva telefóny s internetom je to naozaj výborná pomôcka pri cestovaní,“ dodal Juraj Blanár.

Správa ciest ŽSK bude túto sezónu udržiavať 1363 km ciest II. a III. triedy. V regióne Horného Považia je to 304,4 km ciest, na Kysuciach takmer 235 km, na Orave 313 km, v Liptove takmer 300 km a v regióne Turiec takmer 212 km ciest. Na zmluvnom základe so SSC bude udržiavať 479,067 km ciest I. triedy a na zmluvnom základe s NDS úsek R3 (obchvat Oravského Podzámku, Trstenej a Hornej Štubne) v dĺžke 10,65 km.

Online Geografický informačný systém fungujúci v kraji od roku 2009 prinesie tento rok novinky aj fanúšikom bežiek na obľúbenej Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrále. Zariadenie GPS bude nainštalované na ratraku a športovci si tak budú môcť pozrieť, ktorá časť trate sa práve upravuje. „Vďaka tejto novinke sa tiež bežkári dozvedia informácie o hĺbke snehu, teplote či prípadných prekážkach na trati. Okrem toho už plne využívame webkameru, ktorá monitoruje podmienky a počasie. Túto zimu by ich tak bežkárov na trati nemalo nič prekvapiť. Iba ak krása prírody v tejto časti kraja,“ dodal Juraj Blanár.

Hlavná trasa bežeckej magistrály tvorí hrebeňové spojenie lokality na hranici s Českou republikou – Makov Bumbálka a pokračuje v pohorí Vysokých Javorníkov po lokalitu Čadca – Husárik. Dĺžka tejto časti magistrály je cca 54 km. Ďalšie trasy, ktoré majú charakter ako alternatívne, nástupné alebo zostupné a majú celkovú dĺžku cca 42 km.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *