sobota - 20. apríla, 2024
, Turčianske kultúrne stredisko v Martine otvorilo výstavu Pozdrav z Padiny

Turčianske kultúrne stredisko v Martine otvorilo výstavu Pozdrav z Padiny

Turčianske kultúrne stredisko (TKS) v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo pre verejnosť výstavu insitnej srbskej maliarky z Padiny, Anny Kotvášovej, pod názvom Pozdrav z Padiny.

Na vernisáži, ktorá sa uskutočnila v stredu 15. apríla popoludní vo výstavných priestoroch strediska na Divadelnej ulici v Martine, panovala od začiatku dobrá nálada, o ktorú sa postaralo trio z Ľudovej hudby Skupinka aj samotná maliarka, ktorá prišla v ľudovom kroji a umocnila tak atmosféru odvolávajúcu sa na tradície predkov. Nebola to náhoda, veď ako v úvodnom príhovore povedala riaditeľka TKS Nataša Petrová: „Každodenný život na dedine, nostalgické spomienky na detstvo, bohato zarodená vinica, veselé a pestré farby slnečnice, to všetko charakterizuje obrazy insitnej maliarky Anny Kotvášovej žijúcej v slovenskej dedine Padina v Srbsku. Spomienky na rodisko a ich časové ukotvenie v nedávnej minulosti sú jedným z hlavných prameňov maliarkinej inšpirácie pretavenej do konkrétnych diel“.

Po nej spisovateľ Igor Válek upriamil pozornosť na neprehliadnuteľnú skutočnosť, že leitmotívom stretnutia i celej výstavy bol – pozdrav. Veď slovo „pozdrav“ vôbec nie je náhodný zhluk a či nevedomé zoradenie niekoľkých hlások. Naši predkovia takto umne vytvorili nedvojznačné slovo, ktorého význam je nesmierny pozitívny, ľudský a prajný. Slovo silné svojím posolstvom, lebo je odvekým prejavom dôvery, delegátom dobrej vôle. Verbálnou rukou, ktorej podanie už azda od úsvitu ľudstva znamená, že ľudia, ktorí si ho pri stretnutí vymenia, prichádzajú v pokoji a ich spoločné strávené chvíle budú plné harmónie a vzájomného porozumenia. „Spomínané atribúty prináša do Martina a Turca svojím pozdravom aj maliarka Anna Kotvášová. Pravdaže maľovaným pozdravom vychádzajúcim z nostalgických spomienok na detstvo v širokých rovinách Vojvodiny a opierajúcim sa o každodenný život Slovákov žijúcich v tejto časti Európy. Prináša nám teda navyše aj pozdrav krajanský, ktorý je o túto dimenziu vzácnejší a vnímame ho citlivejšie. Genetická pamäť príslušníkov jedného národa – nech žijú kdekoľvek na svete! – je totiž ďalšia dobrá sila. Krv nie je voda a tak, ako sa kdekoľvek spoznajú synovia jednej matky a radostne sa zvítajú, tak je to aj so Slovákmi a ich pozdravom,“ dodal Válek.

Výstava je sprístupnená vo výstavných priestoroch Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine do 25. mája tohto roku.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *