piatok - 19. apríla, 2024
, Dobrovoľníci v knižniciach (14. mája)
Man Reading Book and Sitting on Bookshelf in Library --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Dobrovoľníci v knižniciach (14. mája)

Slovenská národná knižnica Vás 14. mája o 10-tej hodine pozýva do priestorov SNK na seminár  Dobrovoľníci v knižniciach. Dozviete sa, či je vôbec legislatívne možné, aby v slovenských knižniciach pracovali ľudia dobrovoľne, bez nároku na mzdu len z čistej lásky ku knihám.

Je nesmierne veľa aktivít, ktoré za určitých podmienok, môžu ľudia vykonávať „len tak pre radosť“ v knižniciach. Spolu s profesionálnymi pracovníkmi knižníc takto obohacujú, či dokonca skvalitňujú mnohé služby a činnosti. Pretože byť dobrovoľníkom neznamená len bezplatne poskytovať manuálnu prácu, ale aj odovzdávať skúsenosti, čas a odborné vedomosti.

Problematike dobrovoľníctva v knižniciach sa venovali podujatia najmä v roku 2011, ktorý bol vyhlásený za Európsky rok dobrovoľníctva. A táto činnosť je v súčasnosti dosť vyhľadávaná. Ale len málo knižníc na Slovensku takúto formu pomoci využíva.

Celoslovenský seminár, ktorý pripravil Odbor služieb SNK, by preto mal predstaviť možnosti práce dobrovoľníkov v knižniciach z rôznych hľadísk. Nielen legislatívnu stránku věci, ale priblížiť aj metódu vzdelávania pre dobrovoľníctvo Service learning. Odborníci predstavia aj konkrétne činnosti  v knižniciach, ktoré majú s takouto prácou skúsenosti. Inšpirujúce zaiste budú aj skúsenosti dobrovoľníkov vo verejných knižniciach Českej republiky.

Autor: Katarína Mažáriová, SNK

Ilustračné foto: Internet

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *