piatok - 29. marca, 2024
, Predstavenie o vzťahu manželov Hečkovcov prinieslo divákom umelecký zážitok

Predstavenie o vzťahu manželov Hečkovcov prinieslo divákom umelecký zážitok

V stredu 2. decembra 2015 o 16.00 hod. bolo v Literárnom múzeu SNK v Martine scénické predstavenie o vrúcnom vzťahu manželov Františka Hečka a Márie Hečkovej Jančovej. Predstavenie pod názvom „Niesť syna na krídlach našich“ sa odohralo pri príležitosti 110. výročia narodenia a 55. výročia smrti spisovateľa Františka Hečka.

V programe účinkovala členka SKD v Martine Eva Gašparová Mankovecká, bývalý člen SKD v Martine Ivan Giač a koncertný huslista Marián Kramár. Program pripravila Mária Rapošová, ktorá na základe denníkov Františka Hečka napísala aj scenár predstavenia.

Na podujatí nechýbali ani vzácni hostia, ako napríklad dcéra Františka Hečka pani Magdaléna Hajnošová, ktorá vydala knihy František Hečko – Život a Červené víno, Denníky F. Hečka a pôvodnú verziu jeho Červeného vína. Ďalším hosťom bola Daniela Balážová, starostka obce Suchá nad Parnou, v ktorej sa v roku 1905 narodil František Hečko spolu so súrodencami Ruženkou, Blahoslavom a Víťazoslavom – známymi prekladateľmi .

Herci v hre viedli svoje dialógy na vysokej umeleckej úrovni, emotívne, ale bez sentimentality, s hlbokým pochopením straty dieťaťa manželov Hečkovcov. Do celého programového scenára sa veľmi dobre hodilo vystúpenie majstra Mariána Kramára s precítenou hrou na husliach a spevom ľudových pesničiek. Obecenstvo svoju vďaku za krásny umelecký zážitok prejavovalo veľkým potleskom.

Autor: Margita Gnypová
Foto: Literárne múzeum SNK

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Trópy v Turci, Trópy v Turci – exotické orchidey

Trópy v Turci – exotické orchidey

Jemná nádhera orchideí, fantastická pestrosť, rôznorodé farby a bizarné tvary kvetov ich právom zaraďujú k …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *