utorok - 7. mája, 2024
, Z obce Turany sa stane mesto

Z obce Turany sa stane mesto

Vláda Slovenskej republiky v stredu 21. októbra rozhodla o rozšírení počtu miest na Slovensku. Takýto štatút získajú obce Turany a Gabčíkovo.

Obe obce podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka splnili veľkostné kritérium. To musí podľa zákona predstavovať najmenej 5 000 obyvateľov. Gabčíkovo ku koncu roka 2014 evidovalo 5 397 obyvateľov. V tom istom období ich Turany evidovali 4 332. Minister taktiež dodal, že Turany patria k obciam, ktoré sa stali prirodzenými centrami a strediskami regionálneho významu. O štatút mesta sa pokúšalo dlhšiu dobu. Spolu s Gabčíkovom sa tak po pätnástich rokoch počet miest na Slovensku rozšíri z počtu 138 na 140.

Prvou zachovanou písomnou zmienkou o obci Turany je listina z 1. júla 1319, kedy župan zvolenského domínia Donč osvedčil nadobudnutie majetku nachádzajúceho sa v Turanoch. Ďaľšia zmienka sa viaže k roku 1341 – Turan. Názov je odvodený od pomenovania zvieraťa – tura alebo od keltského slova tur – veža.

Erb obce dostala obec v roku 1991. Čierna hlava tura v striebornom poli so siedmymi modernými hviezdami. Spolu s erbom bola schválená pečať, pečiatka a vlajka, ktorú tvoria tri pozdĺžne pruhy: modrý, biely, čierny. Podľa Heraldickej komisie MV SR ide o jedinečné znamenie vychádzajúce z histórie Turian.

, Z obce Turany sa stane mesto, Z obce Turany sa stane mesto

Foto: turany.sk

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Hybaj hrabať, Hybaj (opäť) hrabať

Hybaj (opäť) hrabať

Už deviaty rok vytvára Slovenské národné múzeum v Martine spolu s OZ Premena v Turci …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *