nedeľa - 5. mája, 2024
, Turčianska galéria v zozname so svetovými galériami a múzeami

Turčianska galéria v zozname so svetovými galériami a múzeami

V galérii Google Art Projektu, ktorý je zameraný na digitalizáciu svetového kultúrneho dedičstva, je možné od tohto týždňa obdivovať diela a pamiatky aj z galérii a múzeí na Slovensku. 

Do projektu sa doteraz zapojilo celkom 17 kultúrnych inštitúcii zo Slovenska, čo predstavuje viac ako 1 400 umeleckých diel a historických pamiatok, ktoré tvoria významnú časť kultúrneho dedičstva na Slovensku. Od tohto týždňa je možné obdivovať diela a pamiatky Kysuckej galérie v Oščadnici, Kysuckého múzea v Čadci, Tatranskej galérie v Poprade a Turčianskej galérie v Martine.

Práve v oblasti Turca sa sformovala v prvej polovici 20. storočia skupina umelcov, ktorí sa významnou mierou podieľali na vývoji slovenskej moderny vo výtvarnom umení. Turčianska galéria v Martine prostredníctvom projektu sprostredkuje v tejto oblasti špeciálnu zbierku s názvom Slovenská výtvarná moderna v Turci do roku 1960. K nahliadnutiu budú diela Mikuláša Galandu, Milana Laluhu, Rudolfa Krivoša a Ľudovíta Fullu.

Zdroj: Turčianska galéria v Martine
Foto: Art Project Google

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *