sobota - 27. apríla, 2024
, Vrútky: Podujatie Kam po skončení ZŠ má zvýšiť záujem žiakov o štúdium dopravy

Vrútky: Podujatie Kam po skončení ZŠ má zvýšiť záujem žiakov o štúdium dopravy

Zvýšiť záujem žiakov o štúdium v stredných odborných školách (SOŠ) v oblasti dopravy je cieľom podujatia Kam po skončení základnej školy – Študuj dopravu, ktoré sa uskutoční 1. a 2. júna od 9. do 13. hodiny pri železničnej stanici vo Vrútkach. 

Minister dopravy Árpád Érsek verí, že týmto podujatím spropagujú študijné smery, ktoré ponúkajú zaujímavé príležitosti pre osobný a kariérny rast našej mladej generácie. „Štúdium v školách s dopravným zameraním je garanciou úspešného uplatnenia sa na trhu práce,“ uviedol Érsek.

Školáci si budú môcť podľa hovorkyne ministerstva dopravy Karolíny Duckej počas dvojdňového programu vyskúšať riadenie dopravy z pozície výpravcu na modelovej železnici a riadenie rušňa prostredníctvom ETCS zariadenia (moderného vlakového zabezpečovača).

„Budú mať možnosť navštíviť priestory autobusu, kamióna, rušňa, oboznámiť sa s dispečingom, diagnostikou vozidiel a prácou na železnici. Účastníci podujatia zažijú prevrátenie osobného vozidla pomocou simulátora a oboznámia sa s pokusmi vo ‚vedeckej cukrárni‘. Tiež si budú môcť vyskúšať, ako sa chodí medzi prekážkami po užití alkoholu či drog,“ informovala hovorkyňa.

Na podujatí budú prezentované študijné a učebné odbory v oblasti dopravy, ktoré môžu žiaci študovať v SOŠ v Žilinskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji. „Žilinská univerzita v Žiline predstaví možnosti vysokoškolského štúdia v doprave. Odborníci poskytnú deťom a mládeži kariérne poradenstvo s alternatívami ďalšieho profesijného smerovania,“ dodala Ducká.

Podujatie Kam po skončení základnej školy – Študuj dopravu organizuje Ministerstvo dopravy a výstavby SR v spolupráci so SOŠ dopravnou Martin – Priekopa, štátnymi železničnými spoločnosťami a ďalšími regionálnymi partnermi. Vstup na podujatie je bezplatný.

Zdroj: TASR

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *