pondelok - 6. mája, 2024
, Klasika na scéne – Mladí interpreti mladým

Klasika na scéne – Mladí interpreti mladým

Dňa 28. novembra 2019 o 18.00 hod. sa v Turčianskej galérii v Martine uskutoční záverečný koncert štvrtého ročníka projektu Klasika na scéne s názvom Mladí interpreti mladým. Koncert bude venovaný turčianskej rodáčke, mezzosopranistke a libretistke, dcére Štefana Krčméryho, Jele Krčméry-Vrteľovej a uskutoční sa pri príležitosti životného jubilea tejto významnej osobnosti. Počas koncertu vystúpi sólistka Opery Moravského divadla Olomouc, sopranistka Radoslava Müller, klaviristka Vendula Nováková a violončelistka Kristýna Dvořáková a zaznie výber zo svetovej opernej, kantátovej i inštrumentálnej tvorby autorov Johanna Sebastiana Bacha, Giuseppe Verdiho, Leoše Janáčka a i. Umelecké slovo prednesie členka činohry Slovenského komorného divadla Martin Zuzana Rohoňová.

Osobnosť Jely Krčméry-Vrteľovej si zaslúži veľkú pozornosť pre široké pole jej umeleckého pôsobenia. V rokoch 1946 až 1952 pôsobila ako sólista Opery Slovenského národného divadla, neskôr sa začala pre svoje literárne schopnosti venovať libretistickej činnosti a spolupracovala i na librete k Suchoňovej opere Svätopluk. Je autorkou viac ako 70 prekladov operných libriet z nemeckého, francúzskeho a talianskeho jazyka. Spolu so spisovateľkou Hanou Zelinovou sa v roku 1989 zaslúžili o znovuzrodenie spolku Živena (pôvodne založený v roku 1869 ako Spolok slovenských žien s cieľom šíriť vzdelávanie slovenským ženám). „Práca veľkej dámy slovenskej opery Jely Krčméry-Vrteľovej zostáva v pamäti národa ako nezabudnuteľný poklad.“ (Terézia Ursínyová)

Hlavným organizátorom projektu je Štúdio Pivnica a spoluorganizátorom je Združenie turčianskych muzikantov. Projekt je realizovaný s finančným prispením mesta Martin, v spolupráci s Turčianskou galériou v Martine.

Zdroj: Vladimír Šlepec

, Klasika na scéne – Mladí interpreti mladým

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …