sobota - 27. apríla, 2024
, V priestoroch Múzea Andreja Kmeťa môžete obdivovať tajuplnú šperkovnicu rastlinnej ríše
Zdroj: SNM v Martine

V priestoroch Múzea Andreja Kmeťa môžete obdivovať tajuplnú šperkovnicu rastlinnej ríše

Semienka, plody či listy rastlín nekrášlia len prírodu. Pod rukami šikovných ľudí vznikajú z darov rastlinnej ríše šperky a ozdoby, ktoré tešia ľudské oko, upokojujú myseľ a môžu slúžiť na rôzne rituály. Koráliky rastlinného pôvodu vo forme náhrdelníkov, náramkov, náušníc i hudobných nástrojov predstaví výstava Rastlinná ríša – tajuplná šperkovnica. Jej vernisáž sa uskutoční v Slovenskom národnom múzeu – Múzeu Andreja Kmeťa v utorok 10. decembra 2019 o 16.00 hod.

Výstava ozdôb zo semien a plodov rastlín zoznámi návštevníkov s exponátmi z celého sveta, ktoré poskytli viacerí zberatelia a cestovatelia. Autorkami výstavy sú doc. RNDr. Ľudmila Illášová, PhD. A RNDr. Helena Šípošová, CSc., ktoré sa zaoberajú štúdiom, zberom i prezentáciou šperkov a ozdôb z rastlinných materiálov. Výstavu Rastlinná ríša – tajuplná šperkovnica sa im podarilo okrem súkromných zbierok a predmetov z rôznych múzeí obohatiť aj o jedinečné šperkárske výtvory slovenských autorov. Návštevníkom predstavia rôzne ozdoby i rastliny, z ktorých sú vyrobené, upozornia na krásne ale nebezpečné – jedovaté súčasti šperkov, ukážu nevšedné tvary a farby sveta semien a plodov či hudobné nástroje – hrkálky z odľahlých kútov sveta.

Rastlinná ríša – tajuplná šperkovnica je inovovanou reprízou výstavy Koráliky nielen z klokoča, ktorú zrealizovalo v roku 2015 Slovenské národné múzeum –Prírodovedné múzeum v Bratislave. Martinské Múzeum Andreja Kmeťa ju usporadúva v spolupráci s Fakultou prírodných vied UKF v Nitre a Slovenskou botanickou spoločnosťou pri SAV. Výstavu obohatili posteryGénovej banky SR Výskumného ústavu rastlinnej výroby Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra, Botanického ústavu Centra biológie a biodiverzity rastlín a Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici.

Tajuplnú šperkovnicu rastlinnej ríše budú môcť návštevníci obdivovať v priestoroch Múzea Andreja Kmeťa do 3. mája 2020.

Zdroj: SNM Martin

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …