sobota - 27. apríla, 2024
, Zamestnanci mesta Žilina ušijú ochranné rúška aj pre ľudí bez domova a seniorov
Foto: Mesto Žilina

Zamestnanci mesta Žilina ušijú ochranné rúška aj pre ľudí bez domova a seniorov

Vzhľadom na akútnu potrebu vybavenia ochrannými osobnými pomôckami, podniklo mesto v uplynulých dňoch niekoľko opatrení. V spolupráci s mestskými poslancami sa podarilo zabezpečiť od externej spoločnosti potrebný materiál na šitie rúšok. Konkrétne ide o 2 000 kusov nastrihanej látky zo stopercentnej bavlny a gumičky. Samospráva zároveň zaviedla systém finalizácie a logistiky distribúcie rúšok. Do šitia sa zapoja aj zamestnanci mesta a mestských organizácií. Prednostne bude samospráva rúška distribuovať pre zamestnancov mesta a organizácií, ľudí bez domova, sociálne slabšie skupiny a starších ľudí, o ktorých sa stará samospráva a jej organizácie.

„V tomto ťažkom období sa snažíme pomáhať najmä tým najrizikovejším a najslabších skupinám obyvateľov. Som rád, že sa nám darí riešiť problémy s ochrannými prostriedkami, ktorých kritický nedostatok riešia v mnohých samosprávach na Slovensku. Chcem veľmi pekne poďakovať každému, kto sa akýmkoľvek spôsobom zapája do procesov, ktoré súvisia s preventívnymi opatreniami na zmiernenie prenosu koronavírusu. Najmä v tejto dobe sú takíto „neviditeľní“ a mnohokrát aj neznámi hrdinovia potrební viac ako inokedy,“ uviedol primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Keďže rúšok je stále nedostatok, Mestský úrad v Žiline vyzýva dobrovoľníkov ku spolupráci pri výrobe a zabezpečovaní ochranných rúšok pre seniorov v sociálnych zariadeniach, pre ľudí bez domova a občanov v sociálnej núdzi. Hľadáme šikovné ruky z radov aktívnych občanov, neziskových organizácií, občianskych združení a domáce gazdinky, ktoré by pre týchto ľudí vedeli ušiť dobrovoľný počet rúšok zdarma.

Ide o dobrovoľnú, bezodplatnú službu pre mesto a jeho občanov. Rúška by mali byť zo stopercentnej bavlny a pri ich výrobe musí byť dodržaná maximálna hygiena.

Zdroj: Mesto Žilina

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …