streda - 8. mája, 2024
podlahy, Na čo myslieť pri výbere podlahy a ako ju zladiť s nábytkom?
foto: Kingsman Asset / Shutterstock.com

Na čo myslieť pri výbere podlahy a ako ju zladiť s nábytkom?

Jednou zo základných vecí, s ktorou sa stretneme v každom byte či dome je podlaha. Tá, je dôležitým prvkom pri celom dizajne našej domácnosti. V dnešnom článku sa tak pozrieme na to, na čo pri jej výbere myslieť a ako ju zladiť s ďalším zariadením domácnosti.

Aj keď si to možno mnohí z nás neuvedomujú, tak podlahy spoločne s farbou stien, tvoria základný stavebný kameň toho, ako bude náš byt či dom vyzerať. Práve tieto dve veci sú totiž najčastejšie tými prvými, ktoré si človek v dome či byte všimne. Ak sú podlahy a steny skombinované správne, tak spoločne s nábytkom môžu vytvoriť skutočne príjemnú atmosféru, v ktorej sa každý bude cítiť príjemne.

Začnite s výberom podlahy

Ešte predtým, než začnete ladiť vaše zariadenie bytu či domu s podlahou, je dôležité vybrať tú správnu podlahu. Dnes sa na trhu môžete stretnúť s rôznym typom podláh. Do popredia sa však čoraz viac tlačia vinylové podlahy, ktoré vďaka svojej odolnosti a jednoduchosti inštalácie určite stoja za zmienku. Ďalším typom sú klasické laminátové podlahy, kompozitné či korkové podlahy, ktoré svojim dizajnom predčia všetky vyššie zmienené a vytvárajú skvelú atmosféru celej domácnosti. Pri výbere podlahy, by ste sa však mali okrem dizajnu a toho z akého materiálu je vyrobená, zamerať aj na jej samotnú farbu. Práve tá totiž môže určite, v akom farebnom odtieni sa bude vyberať nábytok do izieb.

Pracujte s priestorom

Okrem zladenia nábytku a podlahy je taktiež mimoriadne dôležité pracovať s priestorom, v ktorom bude podlaha položená. Tmavšie odtiene podlahy vám totiž dokážu celý priestor o čosi zmenšiť, no na druhej strane urobiť miestnosť útulnejšou a príjemnejšou. Svetlejšia podlaha zas naopak dokáže menší priestor opticky zväčšiť. Preto by ste si mali pred samotnou pokládkou podlahy dobre rozmyslieť, ktorú miestnosť chcete zväčšiť, ktorú zmenšiť a akú atmosféru v nej chcete navodiť.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

aditíva do nafty, Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Každý majiteľ motorového vozidla by mal mať na pamäti, že starostlivosť o motor nie je …