piatok - 3. mája, 2024
prvá pomoc, Prvá pomoc na cesty autom v horúcom počasí
foto: Shutterstock.com

Prvá pomoc na cesty autom v horúcom počasí

Horúce počasie sa nám toto leto predvádza v plnej sile a kráse. Nepríjemné na tom je, že to môže ovplyvniť pohodlie na cestách, ktoré sú dlhšie a bez možnosti zastávky.

Dobrou správou je, že niektorými úpravami auta a dôležitých autodielov si môžete výlet na dovolenku spríjemniť.

Prekontrolujte klimatizáciu

Vysoká teplota predstavuje pre motoristov množstvo nebezpečenstiev, takže myslieť na preventívne a včasné opatrenia má zmysel.

Vopred by ste mali vedieť, ako fungujú klimatizačné systémy a elektronika, skontrolovať stav batérie, aby ste zabránili jej prehriatiu. Klimatizácia je v letnom počasí v aute základnou podmienkou, bez ktorej budú dlhodobé cesty utrpením. Ak ju nedokážete vyčistiť sami, zabehnite do servisu.

Pozrite sa na stav brzdových kotúčov

Počas celého roka a na každej ceste sú v aute jednou z najdôležitejších vecí kvalitné brzdové kotúče. Ich spoľahlivosť a dobré funkcie vám môžu zachrániť život. Len vďaka nim ste včas schopní reagovať na nepredvídané a život ohrozujúce situácie na vozovke, ktorých je viac než dosť.

Nezabudnite na vodu

Voda je potrebná nielen pre vodiča a cestujúcich, ale aj samotné auto. Skúsení motoristi preto v takomto ročnom období nosia so sebou zásobu vody na doplnenie chladiaceho systému v prípade núdze.

Slnečné okuliare

Na slnkom zaliatej vozovke sa môžu vaše oči rýchlo unaviť a vytvoriť sa zlé viditeľné podmienky. Slnečné okuliare môžu tomu predísť. Pomôžu vám lepšie vidieť na oslepujúcom slnku tým, že neutralizujú všetky druhy oslnenia a odleskov na skle. A postarajú sa o zmiernenie únavy zraku, ktorý je pri ceste autom veľmi dôležitý.

Určite sa vám oplatí vložiť do kufra auta aj špeciálne tvrdokovové vrtáky, reflexnú vestu, baterku, chladiaci box a všetky doplnky, ktoré pre svoje pohodlie a bezpečnosť na dlhej ceste na dovolenku autom potrebujete.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

aditíva do nafty, Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Každý majiteľ motorového vozidla by mal mať na pamäti, že starostlivosť o motor nie je …