štvrtok - 9. mája, 2024
Ako sa zbaviť kašľa, Ako sa zbaviť kašľa domácimi prostriedkami
Ilustračné foto: elements.envato.com

Ako sa zbaviť kašľa domácimi prostriedkami

S príchodom zimy a poklesom teplôt sa vzduch stáva chladnejším a objavujú sa väčšie hrozby nachladnutia. Vytrvalé kašľanie a podráždenie hrdla môže byť nielen nepríjemné, ale aj rušivé pre každodenný život. Či už sa trápite s pretrvávajúcim kašľom po nedávnom prechladnutí, alebo so suchým, vytrvalým kašľom, ktorý jednoducho neustupuje, je nevyhnutné nájsť účinné lieky.

Budeme sa venovať viacerým prírodným a praktickým riešeniam, ktoré vám pomôžu rozlúčiť sa s nepríjemným kašľom a opäť si užívať svieži zimný vzduch bez neustáleho vyrušovania.

Starý dobrý med

Čajová lyžička alebo dve medu môžu znížiť produkciu hlienu. Med tiež ničí choroboplodné zárodky. Nezabudnite však, že u detí môže spôsobiť botulizmus, zriedkavú formu otravy jedlom. Nikdy ho nedávajte deťom mladším ako 1 rok.

Horúce nápoje

Horúce nápoje úplne neuvoľnia vaše dýchacie cesty, ale môžu zmierniť kašeľ rýchlejšie ako nápoje izbovej teploty. Ak hľadáte úľavu, popíjajte teplý čaj.

Zázvor

Výskum ukazuje, že určité zlúčeniny v koreni zázvoru môžu uvoľniť svaly, ktoré sťahujú dýchacie cesty. Zázvor môžete jesť surový alebo môžete rozomletý koreň zázvoru kombinovať s medom a zamiešať do horúceho čaju.

Voda

Pitie veľkého množstva vody nielenže zmierňuje škrabanie hrdla a udržiava vás hydratovaných, ale tiež riedi hlieny v hrdle.

Para

Dýchanie pary môže pomôcť pri kašli, pretože upokojuje a zvlhčuje dýchacie cesty. Do vody môžete pridať aj esenciálne oleje alebo bylinky, napríklad mätu piepornú, pre väčší komfort.

Baza čierna

Výťažok z bazy čiernej môžete užívať ako výživový doplnok v kapsulách alebo sirupe. Možno vám nezmierni kašeľ hneď, ale štúdie ukazujú, že kašeľ môže skôr ustúpiť.

Mentol

Mentol sa prirodzene nachádza v mäte, otvára dýchacie cesty a pomáha vám ľahšie dýchať. To znamená, že môže tiež udržať kašeľ na uzde. Mentol môžete nájsť v prípravkoch na potieranie hrudníka, v kvapkách proti kašľu a dokonca aj v mätovom čaji.

Voľnopredajné lieky

Ak sa kašľa nedokážete zbaviť prírodnými spôsobmi, siahnite po liekoch z lekárne. Pomôže vám napríklad overený stoptusin, ktorý znižuje dráždenie a uľahčuje vykašliavanie.

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

aditíva do nafty, Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Každý majiteľ motorového vozidla by mal mať na pamäti, že starostlivosť o motor nie je …