sobota - 20. apríla, 2024
, Ako organizovať potraviny v chladničke pre maximálnu čerstvosť

Ako organizovať potraviny v chladničke pre maximálnu čerstvosť

Určite ste sa už ocitli v situácii, že ste prišli domov z väčšieho nákupu a hneď ste chceli všetko rýchlo vybaliť, uložiť a následne si ísť oddýchnuť. V tomto momente nikto nepremýšľa nad tým, do ktorej časti chladničky umiestni potraviny. Jednoducho, čo do nej patrí, vložíme tam, kde je dosť miesta. A to je chyba. Pretože aj samotné rozloženie v chladničke môže ovplyvniť čerstvosť potravín.

Väčšina potravín vydrží v chladničke dlhšie čerstvá, keď je uskladnená na svojom mieste. Starostlivé skladovanievo vašej chladničke pomôže znížiť nielen plytvanie potravinami, ale aj rizikovzniku nejakej choroby z pokazeného jedla.

Teplota v rôznych častiach chladničky

Možno ste si to ani neuvedomovali, no v každej časti chladničky je rôzna teplota. Priehradky vo dverách a horné police majú tendenciu byť teplejšie ako spodné police a deliace priehradky. Zásuvky sa môžu často nastaviť tak, aby vytvorili viac alebo menej vlhkosti v závislosti od toho, čo sa v nich nachádza.

, Ako organizovať potraviny v chladničke pre maximálnu čerstvosť

Máme pre vás pár tipov pre lepšiu organizáciu potravín v chladničke. Aj keď sa rozloženie tej vašej možno mierne líši, rovnaké základné zásady skladovania by mali priniesť optimálne výsledky.

1. Dvere

Teplota na dverách chladničky stúpa o pár stupňov vyššie ako v jej hlavnom priestore. Zvykne tu byť 8 až 10 stupňov. Je to teda príliš teplé miesto na mlieko a vajcia, napriek tomu, že veľa týchto spotrebičov má práve na dverách priehradky v tvare vajec, ktoré sa pre ne javia ako ideálne miesta. Namiesto toho si vyhradzujte dvere pre výrobky, ktoré zvládnu teplejšie podmienky. Patria sem otvorené fľašky, napríklad kečupu, horčice a pod. Taktiež tu ale skladujete:

  • Maslo
  • Koreniny
  • Šťavy
  • Oleje
  • Sódu
  • Vodu

2. Mäso a mäsové lahôdky

Táto možnosť uloženia je najbežnejšia v chladničkáchfrancúzskeho typu. Zvyčajne sa pod dvomi spodnými zásuvkami nachádza ešte jedna široká, ktorá je najchladnejšia, preto je to ideálne miesto pre mäsomäsové lahôdky. Ak takúto chladničku nemáte a chcete uskladniť mäso na niekoľko dní, využite klasickú mrazničku. Rovnako do najspodnejšej zásuvky patrí aj:

  • Slanina
  • Syry
  • Mäsové lahôdky
  • Párky v rožku

 

3. Spodné zásuvky

Na mnohých chladničkách môže byť vlhkosť nastavená od vysokej, cez strednú, ktorá je ideálna pre zeleninu, až po nízku, ktorá najviac vyhovuje ovociu. Aj keď nie je vlhkosť vovašich zásuvkáchnastaviteľná,snažte sa v nich skladovať nasledujúce potraviny. Toto rozdelenie pomôže maximalizovať čerstvosť tým, že v nich budete udržiavať produkty:

Zásuvka s nižšou vlhkosťou:

  • Jablká
  • Avokádo
  • Hrozno
  • Huby
  • Broskyne, hrušky, slivky, nektárinky
  • Papriky
  • Melón

Zásuvka s vyššou vlhkosťou:

  • Brokolica
  • Mrkva
  • Karfiol
  • Zelená cibuľka
  • Listová zelenina

4. Dolná polica

Spodná polica, zvyčajne umiestnená v strede chladničky nad zásuvkami, má tendenciu byť najchladnejšou časťou spotrebiča.V tejto časti je 0 až 2 stupne Celzia. Vďaka tomu je ideálna pre skladovanie potravín, ktoré sú náchylnejšie na tvorbu škodlivých baktérií, vrátane:

  • Vajcia (v pôvodnom kartóne)
  • Mlieko
  • Surové ryby, mäso a hydina (na tanieroch alebo táckach na odkvapkávanie, aby neboli kontaminované iné potraviny)

5. Horná polica

Horné police sú naopak najteplejšoučasťou, pričom teploty dosahujú okolo 8 °C. To je príliš teplé miesto pre mlieko a vajcia, hoci jogurt tu byť môže. Potraviny, ktoré by sa mali uložiť na hornú policu:

  • Nátierky a džemy
  • Zvyšky jedla (veľké množstvá by sa mali rozdeliť do niekoľkých malých nádob, aby sa rýchlejšie ochladili. Umiestnite ich smerom k prednej časti chladničky, aby ste na ne nezabudli)
  • Arašidové maslo
  • Občerstvenie
  • Jogurty

Do chladničky nepatrí

Je dobré vedieť, v ktorej časti chladničky môžetezabrániť kazeniu potravín. Tiež musíte ale vedieť to, ktoré potraviny nepatria do chladničky. Tu je krátky zoznam tých najdôležitejších a najbežnejších:

  • Banány
  • Chlieb (mraznička je v poriadku)
  • Káva
  • Cesnak
  • Cibuľa (uložiť v komore ďalej od zemiakov)
  • Zemiaky (uložiťv komore ďalej od cibule)
  • Paradajky

Často sa aj vám stáva, že nakúpite viac potravín a nestihnete ich skonzumovať? Aj z tohto dôvodu je dôležité potraviny uskladniť na správne miesto. Máme pre vás ešte jeden tip. Ak potrebujete v chladničke uskladniť ovocie, ktoré rýchlo zreje, môžete ho vložiť ešte do plastových uzatvárateľných nádob alebo perforovaných papierových obalov, aby neskracovali životnosť aj iným potravinám.

Zdroje:

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

záhradné ploty, Najnovšie trendy pri stavbe oplotenia

Najnovšie trendy pri stavbe oplotenia

Stavba oplotenia sa neustále vyvíja a prichádza s novými trendmi a inováciami. S narastajúcim dôrazom …