pondelok - 17. januára, 2022
, Ste to, čo jete?!  Študenti v Martine porovnávali zdravé a nezdravé jedlá
Ilustračné foto

Ste to, čo jete?! Študenti v Martine porovnávali zdravé a nezdravé jedlá

Študenti v spolupráci s pedagógmi na SOŠ obchodu a služieb v Martine pripravili dňa 18. júna žiacku akciu s názvom „Zdravé, verzus nezdravé“. Účastníci podujatia mali možnosť dozvedieť sa, ktoré jedlá sú prospešné pre ľudský organizmus a ktoré nie.

Šikovní mladí ľudia študujúci oblasť hotelierstva a gastronómie formou prezentácie preukázali svoju schopnosť orientovať  sa v danom odbore. Tému akcie si študenti zvolili sami na základe dotazníka zisťujúci stravovacie návyky ich spolužiakov. Zistené výsledky z prieskumu boli natoľko alarmujúce, že ich záverečnú ročníkovú skúšku venovali práve myšlienke zdravého stravovania.

[audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/0.mp3|titles=Eva Žbirková]

Za nápadom celého projektu stoja všetci študenti končiaceho ročníka, ale s prvotnou myšlienkou prišiel študent Marek Sahul ako jeden z organizátorov podujatia. Zo študentov vypomáhala aj Júlia Olejčeková zo 4.HA triedy, ktorá sa taktiež aktívne podujala pri prezentovaní tejto problematiky.

Z hodnotiacej komisie spomenieme Evu Žbirkovú, predsedkyňu predmetovej komisie gastronomických predmetov. Na škole vyučuje žiakov odborné predmety ako geografiu cestovného ruchu a služby cestovného ruchu. Na akciu zameranú na zdravé stravovanie prijal pozvanie aj Peter Huľo, vyučujúci zameraný na odborné predmety ako hotelový a gastronomický manažment. Sám tvrdí, že podobné aktivity študentov dokážu lepšie pripraviť do praxe a zároveň sa postupne zbavujú stresu z vystupovania pred publikom.

[audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/4.mp3|titles=Marek Sahul] [audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/3.mp3|titles=Eva Žbirková]

Pozvaní hostia mohli počas 60-minútovej akcie zažiť menšiu ochutnávku napríklad zdravého hamburgera či zelenej kávy.

[audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/5.mp3|titles=Eva Žbirková] [audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/6.mp3|titles=Marek Sahul]

Študenti pripravili pre svojich hostí zaujímavé tri prezentácie na témy ako vegetariánstvo, rozdiely medzi sladenými a nesladenými nápojmi a napokon vyhodnotenie spomínaného dotazníka, ktorý poukázal na stravovacie návyky študentov SOŠOS v Martine.

[audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/7.mp3|titles=Júlia Olejčeková]

Málokto z nás poriadne vie rozlišovať „dobré“  jedlo od toho „zlého“. Rozdeľovanie jedál do týchto dvoch základných kategórií je vo väčšine prípadov založené na subjektívnom vnímaní jednotlivca. Čo by sme mali, alebo nemali jesť?

[audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/8.mp3|titles=Eva Žbirková] [audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/9.mp3|titles=Júlia Olejčeková] [audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/10.mp3|titles=Marek Sahul]

Prijímanie potravy, respektíve stravovanie sa je rutinnou záležitosťou každého človeka potrebná pre získavanie potrebnej energie pre naše telo. Na internete nájdeme množstvo jedálničkov zameraných práve na správne a zdravé stravovanie. Ako by malo podľa organizátorov vyzerať ideálne denné menu?

[audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/11.mp3|titles=Eva Žbirková] [audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/12.mp3|titles=Júlia Olejčeková] [audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/13.mp3|titles=Marek Sahul]

Počas prezentácií odznela neraz jedna potravinová zložka, ktorá i medzi odborníkmi dokáže narobiť poriadny vietor – cukor. Niektorí o ňom hovoria ako o sladkom zabijakovi, iní ho zas považujú za priateľa a „hnací motor“ nášho organizmu. Kde je teda pravda?

[audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/14.mp3|titles=Eva Žbirková] [audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/15.mp3|titles=Júlia Olejčeková] [audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/16.mp3|titles=Slavomíra Guráňová – riaditeľka SOŠ obchodu a služieb v Martine]

Jedinečná akcia študentov zo SOŠ obchodu a služieb v Martine skončila obrovským potleskom a odovzdaním ovocnej kytice riaditeľke školy Slavomíre Guráňovej.

[audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/17.mp3|titles=Slavomíra Guráňová – riaditeľka SOŠ obchodu a služieb v Martine]

Riaditeľka Guráňová je s výkonom svojich študentov nesmierne spokojná. Podľa jej slov sa na akciu žiaci končiaceho ročníka pripravovali už niekoľko dní dopredu. Celé podujatie hodnotí za veľký prínos vzhľadom na jej aktuálnosť, keďže v terajšej  uponáhľanej dobe viacerí  z nás zabúdajú dbať na vlastné zdravie, predovšetkým na zdravé stravovanie.

[audio:https://rebeca.sk/wp-content/uploads/2015/06/slavomira_guranova_1.mp3|titles=Slavomíra Guráňová – riaditeľka SOŠ obchodu a služieb v Martine]

Autor: Matej Somr
Foto: autor

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Kreatívne nápady, ako využiť prázdne miesto na stene

Kreatívne nápady, ako využiť prázdne miesto na stene

Často sa stáva, že na výzdobu a dekorovanie exkluzívneho interiéru využijeme veľa energie, dobrých nápadov …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *