sobota - 27. apríla, 2024
, Radnica mesta Žilina je otvorená pre všetkých

Radnica mesta Žilina je otvorená pre všetkých

Radnica mesta Žilina je dôležitým politickým, kultúrnym a historickým objektom nášho mesta. Okrem zasadnutí mestského zastupiteľstva a rôznych verejne prístupných kultúrno-spoločenských podujatí je historická budova aj turistickým lákadlom, či už pre domácich alebo zahraničných návštevníkov.

Radnica mesta Žilina je neodmysliteľnou súčasťou historického centra Žiliny. S veľkou obľubou sa po jej miestnostiach prejdú nielen domáci návštevníci, ktorí si často zaspomínajú na rôzne životné udalosti, ktoré v jej priestoroch niekedy zažili, ale aj desiatky zahraničných návštevníkov. V uplynulých dňoch prvý zástupca primátora mesta Žilina Patrik Groma privítal a zároveň aj sprevádzal po radnici niekoľko skupín detí z družiny „Veselí psíčkovia“. Žiaci Základnej školy Jarná v Žiline, Základnej školy Mělník-Pšovka v Českej republike, ako aj deti zo Základnej školy v poľskom meste Chorzów neskrývali nadšenie z interiéru a ďalších zaujímavostí „domu primátora“.

„Je dôležité, aby hlavne žilinské deti vnímali radnicu ako symbol riadenia mesta, o ktorom raz v budúcnosti budú možno spolurozhodovať. Radnica je samozrejme otvorená pre všetkých, deti fascinujú rôzne zákutia a zariadenie budovy, dospelí v nej riešia dôležité otázky nášho mesta alebo svojich osobných životov, či už je to uzavretie manželstva, uvítanie detí do života, stretnutia jubilujúcich seniorov alebo oceňovanie osobností mesta Žilina a množstvo ďalších podujatí, ktoré sa každoročne odohrávajú v tejto reprezentatívnej mestskej budove,“ povedal prvý zástupca primátora Patrik Groma.

Žilinská radnica sa prvý raz spomína v roku 1508. Traduje sa, že na vežičke radnice bol zvon, na ktorom zvonili vždy vtedy, keď odsúdeného viedli na popravisko. Okrem sídla správy mesta bola v budove miestnosť pre nočnú stráž, väzenie a archív. V rokoch 1893 – 1894 bola nad pôvodnými gotickými pivnicami postavená súčasná barokovo-secesná budova. V roku 1942 v nej vzniklo mestské múzeum, ktoré bolo po roku 1948 presťahované do priestorov Budatínskeho hradu. Žilinský primátor sa vrátil do radnice v roku 1990. V roku 1994 na radnicu nainštalovali známu zvonkohru. Na prízemí radnice je sobášna sieň, na poschodí sa nachádza veľká aj malá zasadacia miestnosť a kancelária prvého zástupcu primátora.

Autor: Pavol Čorba/hovorca mesta Žilina
Foto: Martina Michalková

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

, Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení matičiarov padlých v boji proti nacizmu v druhej svetovej vojne

Matica slovenská ocení osobnosti slovenského kultúrneho života in memoriam, ktoré sa v druhej svetovej vojne …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *