nedeľa - 5. mája, 2024
, V Múzeu slovenskej dediny v Martine predstavili veľkonočné zvyky

V Múzeu slovenskej dediny v Martine predstavili veľkonočné zvyky

V nedeľu, 20. marca, zorganizovalo Múzeum slovenskej dediny v Martine podujatie s názvom „Veľká noc na dedine“, počas ktorého mohli návštevníci zažiť atmosféru tradičných zvykov našich predkov počas veľkonočných sviatkov. 

Prípravu na veľkonočné sviatky a pondelkovú oblievačku predstavila folklórna skupina Prameň z Dubového. S pásmami detských hier sa predstavil detský folklórny súbor Liptáčik z Ružomberka. Neodmysliteľným symbolom sviatkov Veľkej noci sú zdobené vajíčka. S najčastejšími technikami, ktorými sa zdobili a vyrábali kraslice, sa návštevníci múzea mohli zoznámiť počas nedeľného programu a priamo od výrobcov si ich aj kúpiť. Okrem kraslíc boli pripravené ukážky výroby a predaj ďalších tradičných predmetov, napríklad aj korbáčov.

Počas predveľkonočného pôstu sa v kuchyni nesmeli používať živočíšne tuky. Gazdinka bola odkázaná na rastlinný olej. Ako sa v minulosti listoval ukázali v oravskej olejárni. Pre malých, ale aj veľkých návštevníkov boli prichystané aj tvorivé dielne, v ktorých si mohli vyskúšať svoju šikovnosť pri zdobení kraslíc. Tradičné jedlá a občerstvenie ponúkla krčma z Oravskej Polhory. Na záver programu sa konala rímskokatolícka svätá omša v drevenom kostole z Rudna z konca 18. storočia.

Audio: Oľga Rohaľová
Foto: Oľga Rohaľová

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *