utorok - 7. mája, 2024
, V Turčianskom kultúrnom stredisku v Martine prebieha výstava paličkovanej čipky

V Turčianskom kultúrnom stredisku v Martine prebieha výstava paličkovanej čipky

Turčianske kultúrne stredisko v Martine pripravilo výstavu paličkovanej čipky s názvom Krása čipky. Vernisáž výstavy sa uskutočnila vo štvrtok 2. júna v klubových priestoroch Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine o 16.00 hod.

Kultúrny program na vernisáži zabezpečil spevácky zbor Severanka. Úvodný príhovor mala p. Viera Švecová – predsedkyňa združenia Pôvabnica Turca. Svoje práce na výstave predstavili členky OZ Pôvabnica Turca. Združenie vzniklo pretransformovaním Klubu paličkovania a svoju činnosť zahájilo už v roku 2000. Výsledkom činnosti členov je úctyhodný počet výstav nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Vydali niekoľko publikácií, ako Tajomstvá Liptovskej čipky, Oblúky a rohy v Liptovskej čipke, Vianočné ozdoby a iné. O publikácie je veľký záujem v Nemecku, Švajčiarsku, ale aj v USA.

Ich hosťom a zároveň spoluvystavujúcim boli členovia OZ Klubu paličkovanej a frivolitkovanej čipky Košice pri senior dome Košice. Združenie vzniklo v roku 1997 a jeho vznik podnietil sen skupiny žien, ktoré chceli preniknúť do tajov paličkovanej čipky a spoznať túto náročnú techniku s bohatou históriou v Európe, ale nie v ich rodnom Above.
Členovia oboch združení sa nevenujú paličkovaniu profesionálne, ale s cieľom podporovať, spoznať, zvládnuť a rozvíjať toto staré tradičné remeslo. To, že sa im darí napĺňať svoj cieľ, si záujemcovia môžu pozrieť na práve prebiehajúcej výstave, ktorá je pre verejnosť sprístupnená do 28. júna.

Autor: Radoslav Pančík/metodik pre výtvarníctvo, fotografiu, film a vzdelávanie
Foto: Turčianske kultúrne stredisko v Martine

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Dotyky a spojenia, Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia je najväčšia prehliadka najnovšej tvorby profesionálnych zriaďovaných aj nezriaďovaných divadiel, ktoré …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *