nedeľa - 5. mája, 2024
, V noci horela skládka dreva v blízkosti skanzena! Kto je za požiar zodpovedný?

V noci horela skládka dreva v blízkosti skanzena! Kto je za požiar zodpovedný?

Skládku dreva v blízkosti martinského skanzena zachvátil v noci (24. augusta 2016) zo stredy na štvrtok požiar. Na miesto boli privolané viaceré záchranné zložky. 

V stredu po deviatej hodine večer bolo hasičom ohlásené, že v časti mesta Martin zvanej Medokýš horí strom. Hasiči po príjazde zistili, že ide o rozsiahly požiar skládky uloženého dreva, ktorý sa rozšíril do koruny jedného stromu. „Skládka uloženého dreva mala cca 10 x 70 metrov a výšku približne 4 m, pričom polovica dreva bola v plameňoch a hrozilo, že sa požiar rozšíri na stromy a lesný porast nachádzajúci sa v tesnej blízkosti,“ informuje Miroslava Ondrichová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline.

K požiaru boli vyslaní ďalší hasiči z Martina a aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Martin – Priekopa, Sučany a Košťany nad Turcom. „Voda na hasenie požiaru bola dodávaná na požiarovisko kyvadlovou dopravou z rieky Turiec. Po čiastočnom uhasení bolo drevo prehrabané pomocou nakladača a následne bolo zalievané vodou,“ informuje Ondrichová. V blízkosti horiacej skládky dreva sa nachádzal dutý tlejúci strom, ktorý hasiči museli spíliť, nakoľko hrozilo, že sa zrúti na prístupovú komunikáciu do Múzea slovenskej dediny. V rámci zásahu hasiči prekontrolovali aj Múzeum slovenskej dediny, ktoré sa nachádza približne 200 metrov od miesta požiaru. „Požiar bol uhasený za necelé 5,5 hodiny a na jeho likvidáciu sa spotrebovalo cca 165 000 litrov vody. Príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania. Žiadna osoba nebola zranená, ani usmrtená,“ dodáva hovorkyňa.

Zdroj foto: Rádio Rebeca, DHZ Košťany nad Turcom

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *