sobota - 27. apríla, 2024
, Súkromná stredná umelecká škola v Martine oslávila 10. výročie založenia školy

Súkromná stredná umelecká škola v Martine oslávila 10. výročie založenia školy

Vo štvrtok, 22. septembra, oslávila Súkromná stredná umelecká škola v Martine 10. výročie svojho vzniku naozaj veľkolepo. O 16.00 hod. sa v Turčianskej galérii v Martine uskutočnila vernisáž prác žiakov Súkromnej strednej umeleckej školy a o 17.30 hod. si žiaci a absolventi Súkromného hudobného a dramatického konzervatória pripravili vystúpenie v Slovenskom komornom divadle v Martine.

Súkromná stredná umelecká škola sa odvoláva na historickú dôležitosť mesta Martin ako centra národnej kultúry Slovenska. Nachádza sa uprostred významných slovenských kultúrnych inštitúcii. V Martine predsa sídli Matica slovenská, Slovenská národná knižnica, Múzeum Martina Benku, Turčianska galéria či Slovenské komorné divadlo a usporiadavajú sa tu rôzne kultúrne a literárne podujatia – Festival Dotyky a spojenia, Scénická žatva či Martinská literárna jar. Zakladateľkou Súkromnej strednej umeleckej školy je herečka Slovenského komorného divadla v Martine Ľubomíra Krkošková, ktorá zároveň pôsobí ako vedúca pedagogička Hudobno-dramatického odboru.

Cieľom Súkromnej strednej umeleckej školy je rozvíjať v študentoch autentickú tvorivosť – „teda zvnútornenú potrebu dávať zo seba a tiež prijímať to najlepšie ako dedičný kód, spájajúci a stále sa rozvíjajúci reťazec skutočných, živých ľudských hodnôt“. Obsah, metódy a formy práce sú na Súkromnej strednej umeleckej škole rozpracované v šiestich odboroch, a to: propagačná grafika, dizajn a tvarovanie dreva a hudobno-dramatické umenie/herectvo a od školského roku 2007/2008 v novootvorených dizajnérskych odboroch: priemyselný dizajn, grafický a priestorový dizajn, úžitková maľba. Novinkou učebných osnov je aj vyučovanie manažmentu pre oblasť kultúry a v primerane potrebnej miere aj literárnej tvorby. Prirodzenou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu na tejto škole je aj organizovanie prázdninových workshopov s interaktívnym a interkulturálnym presahom do spoločenského života mesta, organizovanie nultých ročníkov štúdia a zvyšovanie kvalifikácie v oblasti informačno komunikačných technológií. Ak vás škola zaujala, pre viac informácií klikajte https://www.ssusmartin.sk/?ssus/home.

Zdroj: ssusmartin.sk
Foto: Miloš Hrabovský

 

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *