piatok - 18. októbra, 2024
, Soirée s tetou Milkou: Robiť s deťmi bol môj životný sen a ten sa mi splnil

Soirée s tetou Milkou: Robiť s deťmi bol môj životný sen a ten sa mi splnil

Pri príležitosti krásneho životného jubilea 85. narodenín Emílie Hajdúchovej sa 24. februára uskutočnil spoločenský večierok „Soirée s tetou Milkou“ v budove Živeny v Martine. Tetu Milku ako zakladateľku Kamaráta, najstaršieho detského divadelného súboru na Slovensku, si prišli uctiť a odovzdať jej svoje gratulácie bývalí i súčasní členovia a viaceré významné kultúrne osobnosti.

Emília Hajdúchová, ktorú všetci familiárne, no s veľkou úctou prezývajú „Teta“, založila jeden z najúspešnejších detských divadelných súborov (DDS) v Martine a najdlhšie fungujúci DDS na Slovensku. Vďaka svojmu pôsobeniu v kultúre a vzdelaní detí získala pamätnú medailu G. Fejérpataky-Belopotockého a cenu predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Kamarát vznikol v roku 1967 a dodnes združuje deti zo základných a stredných škôl, ktoré túžia stáť na doskách. Teta Milka viedla tento súbor nepretržite 45 rokov ako jeho umelecká vedúca a po takmer polstoročí ho odovzdala súčasnej vedúcej súboru Eve Benčíkovej. Prečo teta Milka založila detský divadelný súbor a aké boli jeho začiatky nám priblížila pri rozhovore.

Súbor dosiahol pod vedením tety Milky množstvo úspechov na súťažiach a festivaloch. Veľmi rýchlo sa prepracoval medzi najlepšie súbory nielen v Martine, ale aj na Slovensku a svoje dobré meno šíril aj v zahraničí. Diplomy i prvenstvá získali pod jej režijným vedením štyri generácie detí z Martina a okolia, z ktorých mnohé sa dodnes venujú nielen ochotníckemu, ale aj profesionálnemu divadlu. „Každý piatok a sobotu sme trávili v divadle. Deti si doniesli niečo na jedenie a nemuseli sme ísť domov na obed. Urobili sme si také posedenie a potom sme pokračovali. Bolo to krásne, vidieť, že deti zmysluplne trávia víkend a že sú zapálení, že chcú pracovať,“ opísala teta Milka ako to v Kamaráte fungovalo. Zaspomínala si aj na rôzne zážitky z festivalov a vysvetlila, aké je to pracovať divadelne s deťmi.

V tomto roku oslávi DDS Kamarát veľké výročie, 50 rokov od svojho vzniku. Za svoju dlhú dobu pôsobenia sa teta Milka zlatými písmenami zapísala do histórie slovenského ochotníckeho a neskôr aj profesionálneho divadelníctva. Súbor spolupracoval s profesionálnymi divadelníkmi, ktorí zostali kamarátmi Kamaráta a súbor tak porotcovia na súťažiach prezývali malým „detským národným divadlom“. V začiatkoch s ním spolupracoval režisér Ľubomír Vajdička, neskôr aj scénograf Jozef Ciller, hudobný skladateľ Robo Mankovecký, alebo aj súčasný riaditeľ Slovenského komorného divadla František Výrostko. Ktoré hry tete Milke najviac utkveli v pamäti a na ktoré si dodnes rada zaspomína?

Soirée otvoril súčasný DDS Kamarát svojou hrou „Malý princ“ a odznela aj obľúbená ľudová pieseň tety Milky „Láska, bože, láska“, pretože ako následne objasnila, „láska je tak potrebná pre život a vôbec pre každého z nás. Ja deti naozaj zbožňujem, a preto som túžila byť učiteľkou. Každé dieťa je dobré a keď sa niekedy stane, že je vrtivé, treba tam hľadať, naozaj hľadať tú príčinu, prečo je také a prijať ho medzi seba, neodstrkovať.“ Na podujatí odovzdala riaditeľka odboru kultúry Žilinského samosprávneho kraja Miroslava Ševčíková Šumská tete Milke za jej dlhoročnú prácu a významný prínos do kultúry mesta vzácne ocenenie Litteras Memoriales. Netradičným spôsobom si uctila tetu Milku vynikajúca recitátorka a organizátorka Kruhu 3P (priateľov poézie a prózy) v Literárnom múzeu SNK Eva Kalnická, ktorá predniesla pri tejto príležitosti Hviezdoslavovu Priadku.

Podujatia sa zúčastnili a odovzdali svoje gratulácie aj významní hostia, predsedníčka Spolku slovenských žien Živena, Magda Vášáryová, riaditeľka odboru kultúry Žilinského samosprávneho kraja Miroslava Ševčíková Šumská, viceprimátor mesta Martin Imrich Žigo, riaditeľka Turčianskeho kultúrneho strediska Nataša Petrová, súčasný riaditeľ slovenského komorného divadla František Výrostko, predseda miestneho odboru Živeny v Martine Ján Cíger a za všetkých bývalých členov odovzdal gratulácie PR manažér Slovenského komorného divadla Tibor Kubička. Ku gratuláciám sa pridal aj Detský divadelný súbor Brnkadla z Brna, s ktorým udržiava martinský DDS Kamarát už dlhoročnú spoluprácu vďaka účasti na Brnkání (medzinárodnom festivale detských divadelných súborov v Brne). „Málokto udělal pro divadlo tolik jako vy. Moc jsem se od vás učil a jsem rád, že jsme měli možnost se s vámi potkávat. Oslavte to na plné koule! Teším se, že se snad zase někdy někde potkáme,“ napísal Saša Rychecký z JAMU.

zdroj: DDS Kamarát

foto: redakcia

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

mesto Martin, Základná škola s materskou školou, J. V. Dolinského dostane rekonštrukciu za takmer pól milióna eur

Základná škola s materskou školou, J. V. Dolinského dostane rekonštrukciu za takmer pól milióna eur

Európske financie určené na rozvoj regiónu mesto Martin použije na rozsiahlu rekonštrukciu areálu základnej školy …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *