pondelok - 6. mája, 2024
, Medikom roka 2017 sa stal Filip Olekšák z JLF UK v Martine!

Medikom roka 2017 sa stal Filip Olekšák z JLF UK v Martine!

Víťazom 3. ročníka súťaže Medik roka 2017 sa stal 24- ročný Filip Olekšák z Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Jeho úspech teší o to viac, že fakulta má svoje sídlo v Martine.

Sieť nemocníc Svet zdravia spoločne s partnermi vyhlásila v januári 2017 odbornú súťaž pre študentov 5. a 6. ročníkov všetkých lekárskych fakúlt. Budúci lekári v odbore všeobecné lekárstvo si v nej mohli zmerať svoje teoretické i praktické poznatky a skúsenosti. V dňoch 7. až 9. apríla 2017 sa v nemocnici v Spišskej Novej Vsi uskutočnilo finálové sústredenie, na ktorom 20 najlepších súťažiacich absolvovalo kombináciu odborných workshopov a súťaženia v praktických podmienkach skutočnej nemocnice. V rámci praktických medicínskych workshopov si finalisti vyskúšali základy laparoskopie, kardiopulmonálnu resuscitáciu, triáž na urgentnom príjme a intraoseálny prístup. Z nemedicínskych oblastí sa budúci lekári zoznámili s ekonomickým riadením nemocnice, fungovaním zdravotného poistenia a s princípmi komunikácie s pacientom. Všetci finalisti získali od Sveta zdravia ponuku garantovaného pracovného miesta v nemocnici a na oddelení podľa vlastného výberu.

Absolútnym víťazom súťaze sa stal Filip Olekšák, medik Jesseniovej lekárskej fakulty UK. „Z prvého miesta som neuveriteľne prekvapený a súčasne šťastný. Najťažšia bola pre mňa resuscitácia a najviac ma bavila simulácia laparoskopickej operácie. O chvíľu ma čakajú štátnice a po nich by som sa rád venoval pediatrii v jednej zo slovenských nemocníc. Zahraničie som si už vyskúšal, ale doma je doma,“ uviedol Medik roka 2017 Filip Olekšák. Získal hlavnú finančnú výhru v hodnote 3 000 €. Na druhom mieste sa umiestnila Zuzana Horváthová, študentka 6. ročníka Jesseniovej lekárskej fakulty UK, tretie miesto obsadil Ján Sýkora, študent 5. ročníka Jesseniovej lekárskej fakulty UK.

Zaujímavé fakty o súťaži:
– do súťaže sa celkovo prihlásilo 133 medikov 5. a 6. ročníkov v odbore všeobecné lekárstvo
– semifinálový online kvíz vyplnilo 123 z nich
– z najlepších 20 finalistov bolo 7 z Lekárskej fakulty UK v Bratislave, 7 z Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine, 5 z Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach a 1 z Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity v Brne
– 10 mužov a 10 žien, 12 študentov 6. ročníka a 8 študentov 5. ročníka.

Zdroj: uniba.sk

Foto: medikroka.sk

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Hybaj hrabať, Hybaj (opäť) hrabať

Hybaj (opäť) hrabať

Už deviaty rok vytvára Slovenské národné múzeum v Martine spolu s OZ Premena v Turci …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *