sobota - 27. apríla, 2024
, Kláštorský jarmok má za sebou tretí ročník. A bol svetový!

Kláštorský jarmok má za sebou tretí ročník. A bol svetový!

Tretí ročník jarmoku v Kláštore pod Znievom stál skutočne za to. Plno stánkov, zaujímavých tovarov a výrobkov, rekordný počet návštevníkov a svetové hudobné obsadenie – tak by sa dal stručne charakterizovať Kláštorský jarmok.

Tento rok praskal Kláštor vo švíkoch

Kláštorský jarmok vdychuje život starým tradíciám a ponúka kultúrne vyžitie obyvateľom Kláštora a širokého okolia. Na jeho treťom ročníkumohli návštevníci nájsť viac ako 250 stánkov s tradičnými remeselnými výrobkami, ukážkami remeselnej práce, komerčných predajcov, jarmočné atrakcie, skvelý sprievodný program a mnoho ďalšieho. Na svoje si prišli aj deti, pre ne bola vyhradená detská zóna s mini zoo, kolotočmi, ťavou a divadlom. Podujatie podporuje možnosť zviditeľnenia domácich predajcov, zvýšenie návštevnosti obce a pripomenutie si starých remesiel.

Organizátorovi sa už po uplynulé ročníky podarilo dokázať, že aj v „malom mestečku“ sa dajú kultúrne udalosti organizovať na vysokej úrovni. „Odmenou pre nás bolo približne 15 000 ľudí na prvom ročníku, okolo 20 000 ich bolo na druhom a tento raz sme zaznamenali rekordný počet návštevníkov. Odhady vysoko presahujú číslo 30 000 návštevníkov,“ hovorí Mgr. Erika Cintulová, starostka obce Kláštor pod Znievom., Kláštorský jarmok má za sebou tretí ročník. A bol svetový!

Starostka sa snaží v obci vybudovať jarmoku tradíciu. Snažíme sa, aby mal náš jarmok dobré meno, aby sa tu ľudia bavili, našli to, čo ich zaujíma a zažívali príjemné chvíle. Možno sa sem aj niektorí vrátia, pretože Kláštor pod Znievom je zaujímavý aj po historickej stránke a taktiež tu máme mnoho pekných miest na turistiku,“ pokračuje starostka.

Hudby bolo dosť, no najväčší dav ľudí pritiahla skupina Boney M

Na spestrenie atmosféry ste mohli nájsť aj pouličných umelcov. „Rozhodli sme sa dať šancu aj hudobníkom, čo sa tomu možno nevenujú až tak profesionálne, ale potešia ľudí, ukážu svoj talent a zarobiasi do klobúka,“ vysvetľuje starostka Kláštora. Okrem pouličných umelcov sa obcou šírili zvučné tóny z heligónok sestier Bacmaňákových, spev Roba Kazíka, modernú hudbu zastúpila kapela S hudbou vesmírnou a o zábavu sa postaral aj britský hudobník John Dale, ktorý je v Kláštore takmer ako doma.

 

Všetci si však najviac užili hlavný bod programu. Areál za bývalou budovou gymnázia sa zaplnil a davy návštevníkov nadšene čakali na skupinu Boney M. „Chcela som, aby bolo v Kláštore svetovo, preto sme sem pozvali legendu Boney M. Našim úmyslom jepriniesť „domov“ kvalitných interpretov a kultúru aj obyvateľom, ktorí nemajú možnosť cestovať za kultúrou. Myslím, že to celé dobre dopadlo a verím, že spokojní sme neboli len my, ale aj hudobníci, predávajúci a návštevníci,“ dodáva Erika Cintulová.

 

autorka: Lucia Kuželová/foto: Lenka Búchalová

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *