nedeľa - 28. apríla, 2024
, SNK pripomenie 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie

SNK pripomenie 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie

Slovenská národná knižnica (SNK) si pripomenie 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie 31. októbra v Literárnom múzeu SNK v Martine na podujatí Pocta Martinskej deklarácii. 

Martinskou deklaráciou sa Slováci oficiálne zriekli štátneho zväzku s Uhorskom a vstúpili do zväzku s Čechmi. „Súčasťou podujatia bude aj virtuálna výstava Telegram z Martina, ktorá priblíži vzťahy Čechov a Slovákov od konca 19. storočia. Okrem presného znenia Deklarácie slovenského národa si vypočujeme, v umeleckom podaní Jarmily Kováčovej (Literárne múzeum SNK) a Daniela Žulčáka (Slovenské komorné divadlo), aj spomienky aktérov na túto udalosť tak, ako si ich zapísali do svojich denníkov, alebo ako o nej povedali blízkym,“ uviedla Katarína Mažáriová.

Podujatie sa začne o 11. hodine. „Historik Roman Holec, uznávaný odborník na hospodárske, sociálne a politické dejiny 19. storočia, v prednáške zhodnotí podmienky, za akých vznikol na mape Európy nový štát – Československo. Objasní, aké udalosti tomu predchádzali a detailnejšie sa zameria aj na Martinskú deklaráciu,“ podotkla hovorkyňa SNK.

Virtuálna výstava Telegram z Martina podľa nej ponúkne exkurz do dejín spolupráce Čechov a Slovákov, ktorá sa cielene začala rozvíjať od vzniku Československej jednoty v roku 1896. Chronologický výber najvýznamnejších dokumentov uzatvára Martinská deklarácia a kuriózny príbeh strateného telegramu, ktorým Matúš Dula 30. októbra 1918 podvečer informoval Národný výbor česko-slovenský v Prahe o rozhodnutí Slovákov.

Zdroj: TASR

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …