sobota - 27. apríla, 2024
, V Žilinskom kraji zostáva mimoriadna situácia v 14 obciach
Ilustračné foto: SITA/Tomáš Somr

V Žilinskom kraji zostáva mimoriadna situácia v 14 obciach

V Žilinskom kraji platila v pondelok dopoludnia (21.1) mimoriadna situácia v súvislosti so snehovou kalamitou v 14 obciach v okresoch Liptovský Mikuláš, Žilina, Námestovo, Čadca a Ružomberok. 

Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline Jaroslava Kapusniaka pomáhalo na severe Slovenska od sobotného (19.1.) rána s odstraňovaním následkov snehovej kalamity vyše 400 dobrovoľných hasičov a spolu s nimi aj 76 príslušníkov HaZZ. „V Žilinskom kraji zasahuje v pondelok 20 príslušníkov HaZZ s ťažkou technikou na sprístupnení komunikácií do neprístupných osád a vyvážaní snehu z týchto lokalít. V pondelok dopoludnia zrušili mimoriadnu situáciu v okrese Námestovo, v Oravskej Lesnej by ju podľa predpokladu mali ukončiť v pondelok večer,“ uviedol vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý.

Mimoriadnu situáciu v súvislosti so snehovou kalamitou vyhlásili minulý týždeň v Žilinskom kraji na území okresov Námestovo, Čadca, Kysucké Nové Mesto a v ďalších vyše 30 obciach. Pomoc v zasiahnutých obciach poskytli okrem profesionálnych a dobrovoľných hasičov i vojaci, či polícia. Na zhadzovanie snehu z preťažených stromov na hornej Orave hasiči prvýkrát v histórii využili vrtuľník.

Vo všetkých pohoriach platí mierne lavínové nebezpečenstvo 

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby sa situácia vplyvom predchádzajúceho oteplenia a následne ochladenia všeobecne zlepšila. „Snehová pokrývka je sadnutá a s výnimkou niektorých strmých svahov všeobecne dobre spevnená,“ uviedol.

Hlavným lavínovým problémom na určitých svahoch ostáva vetrom previaty sneh z posledného sneženia. „Uložený je najmä na záveterných svahoch východných, juhovýchodných a južných expozícií, kde vytvoril doskový sneh rôznej tvrdosti, snehové vankúše a preveje. Uvoľnenie doskových lavín je možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení,“ upozornil.

V pondelok ráno (21.1) bolo na horách mrazivé, jasné počasie s dohľadnosťou do 80 kilometrov. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 16 do mínus 12 stupňov Celzia. Prevládalo bezvetrie alebo fúkal mierny vietor severných smerov s rýchlosťou do päť metrov za sekundu.  V hrebeňových oblastiach sú vytvorené snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne. Celková výška snehu dosahuje nadpriemerné hodnoty, v stredných polohách do 180 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier dosahuje 150 – 250 centimetrov. Viac snehu na danú nadmorskú výšku je v severozápadných pohoriach (Malá Fatra, Západné Tatry), najmenej vo východnej časti Nízkych Tatier.

Zdroj: TASR

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …