nedeľa - 5. mája, 2024
, DK: V centre mesta zaviedli jednu hodinu parkovania zadarmo
Foto: Parkovanie v meste

DK: V centre mesta zaviedli jednu hodinu parkovania zadarmo

Dolnokubínska radnica sa spolu s poslancami rozhodla, že od 1. apríla 2019 bude platiť na parkovisku pri Daňovom úrade v Dolnom Kubíne režim prvej hodiny parkovania za kalendárny deň zadarmo. Okrem toho tam v týchto dňoch pribudol aj nový rampový systém. Celkové investičné náklady na realizáciu parkovacieho systému predstavujú sumu 29 460 eur.

„Prostriedky na zakúpenie rampového parkovacieho systému boli použité výlučne zo zisku z parkovacieho systému ku 31. decembra 2017. Našou snahou je, aby financie, ktoré mesto získa z parkovania sa obyvateľom vrátili naspäť do dopravy. Napríklad do vybudovania nových parkovacích miest, cyklochodníkov alebo do údržby ciest. Našim cieľom je, aby obyvatelia mesta mali nejaký benefit v podobe parkovania zadarmo v určitý čas. Zriadenie bezplatného parkovania pri daňovom úrade je historicky prvou investíciou urobenou z výnosu z parkovného,“ povedal primátor mesta Ján Prílepok s tým, že tieto peniaze podliehajú schvaľovaniu mestským zastupiteľstvom.

Súčasťou rampového systému je elektronická pokladňa a dva kusy elektronicky otváraných rámp určených na vstup a výstup vozidiel na parkovisko. Tretia rampa bude určená pre zabezpečenie výjazdu na parkovacie miesta daňového úradu a pre zabezpečenie prejazdu vozidlám technickej obsluhy.

Dôvodom, prečo sa radnica rozhodla vybrať na tento účel parkovisko pri daňovom úrade, bola jeho kapacita, možnosť umiestnenia rámp a pešia dostupnosť do centra mesta pre obyvateľov a návštevníkov.

Okrem toho tam bude umiestnená aj elektronická pokladňa pre úhradu parkovného s možnosťou vydávania preplatkov, či riadiaci systém ovládania jednotlivých závor. „Klienti tak budú môcť zaplatiť za parkovanie v hotovosti a cez mobilnú aplikáciu ParkDots, ktorú si môžu stiahnuť zadarmo prostredníctvom internetovej stránky mesta alebo cez Appstore, prípadne Google Play,“ vysvetlil Miroslav Kosmeľ, vedúci odboru dopravy, miestneho hospodárstva a cestovného ruchu na Mestskom úrade Dolný Kubín.

Parkovisko momentálne disponuje celkovou kapacitou 61 parkovacích miest. Pre platené státie je vyčlenených 59 parkovacích miest a dve parkovacie miesta sú určené pre osoby s preukazom ŤZP.

Zdroj: Mesto Dolný Kubín

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …