nedeľa - 28. apríla, 2024
, Výstava Ľudia a poklady lužickej kultúry pripomenie dávny spôsob života

Výstava Ľudia a poklady lužickej kultúry pripomenie dávny spôsob života

V Slovenskom národnom múzeu v Martine sa v stredu 17. apríla 2019 o 16.00 hod.  uskutoční  vernisáž výstavy Ľudia a poklady lužickej kultúry. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Pre časy, v ktorých ľudia ešte nezaznamenávali dôležité udalosti v písme, sú oporou pre ich rekonštrukciu len hmotné nálezy. Nájdené doklady pomohli zrekonštruovať aj spôsob života jednej z najvýraznejších kultúr slovenských pravekých dejín. Pred viac ako 3000 rokmi sa aj na území dnešného Slovenska usídlili príslušníci lužickej kultúry. Spôsob života, vyrozprávaný prostredníctvom predmetov, ktoré používali a pokladov, ktorými sa obklopovali, ponúkne nová výstava v Slovenskom národnom múzeu v Martine s názvom Ľudia a poklady lužickej kultúry.

Výstavný projekt pripravilo Slovenské národné múzeum v Martine v spolupráci s Oravským múzeom P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, Považským múzeom v Žiline a archeologičkou Dominikou Andreánskou ako putovnú archeologickú výstavu. Prostredníctvom nej oboznámia návštevníkov s ľuďmi, ktorí pred viac ako troma tisícročiami obývali širokú oblasť zaberajúcu takmer celé dnešné Poľsko, východné Nemecko, severné Čechy, Moravu a časť Slovenska. Výstava Ľudia a poklady lužickej kultúry na základe početných archeologických nálezov rekonštruuje spôsob života (osídlenie, odievanie, remeslá), obrany a pohrebné zvyklosti tejto pravekej kultúry.

Príslušníci lužickej kultúry žili v jednoduchej spoločnosti

Už v polovici strednej doby bronzovej zaznamenávame na území hornatého Slovenska prítomnosť obyvateľstva, ktoré označujeme ako lužická kultúra. Názov dostalo v 19. storočí od nemeckého lekára a amatérskeho archeológa Rudolfa Virchowa na základe nálezov z historického územia Lužice, ktoré sa rozprestiera na hraniciach Česka, Poľska a Nemecka. Za veľmi krátke obdobie dostali pod kontrolu takmer celé územie západného, stredného a severného Slovenska. Príslušníci lužickej kultúry žili v jednoduchej spoločnosti s rodovo-kmeňovou štruktúrou a venovali sa predovšetkým poľnohospodárstvu, no dôležité pre nich bolo aj spracovanie kovových rúd.

Najkvalitnejšou surovinou bola zliatina medi a cínu – bronz. Bronzové výrobky dominovali vo všetkých oblastiach života, či už išlo o pracovné nástroje, náradie, nádoby, výzbroj a výstroj bojovníka či šperky a ozdoby. Práve bronzové súčasti odevov a šperky, zbrane, fragmenty pracovných nástrojov či milodary sú najvzácnejšími exponátmi výstavy. Zaujímavé pre návštevníkov budú aj repliky odevu lužického obyvateľstva, modely opevnenia, sídliska, hradiska, obytného domu, mohyly či rekonštrukcie žiarových hrobov a pohrebnej hranice.

, Výstava Ľudia a poklady lužickej kultúry pripomenie dávny spôsob života

Zdroj: Milena Kiripolská

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …