nedeľa - 5. mája, 2024
, Slovesná jar v Martine ponúkne bohatý program

Slovesná jar v Martine ponúkne bohatý program

V Martine sa v dňoch 4. – 6. jún 2019 uskutočni 53.ročník podujatia Slovesná jar.    

Slovesná jar vznikla pôvodne ako súčasť Martinských kultúrnych slávností, nadväzujúcich na tradíciu matičných augustových zhromaždení v 19. storočí. Čoskoro ale bola transformovaná do samostatného podujatia, ktoré si v časoch svojej najväčšej slávy získalo obdivuhodne široké divácke zázemie a patrilo medzi najpopulárnejšie kultúrne akcie na Slovensku.

Dobrej literatúre budú v Martine aj tento rok zasvätené prvé júnové dni. Najstarší slovenský literárny festival Slovesná jar, ktorý sa predstaví už svojim 53. ročníkom, ponúkne širokej verejnosti tradične bohatý a zaujímavý multižánrový program.  Popri klasických stretnutiach s básnikmi a prozaikmi nebudú chýbať slávnostné vyhodnotenia celoslovenských literárnych súťaží, pripomenutie si blížiaceho sa 150. výročia vzniku spolku slovenských žien  Živena, atraktívne programy pre začínajúcich tvorcov i najmladších čitateľov, vernisáž výstavy fotografií, koncerty zaujímavých hudobných hostí, medzinárodný odborný seminár. Osobitne treba spomenúť program nazvaný Literárne slovo spoza hraníc, v ktorom sa v Štúdiu Slovenského komorného divadla predstavia tvorcovia z Bieloruska, Bulharska, Česka, Maďarska, Poľska, Rumunska, Ruska, Srbska a Ukrajiny

Festival svojou štedrou rôznorodou ponukou potvrdzuje, že i táto jar bude v Martine pestrá, plná chutí, farieb, dobrej poézie a prózy. Organizátori a účinkujúci srdečne pozývajú všetkých priaznivcov literatúry a umenia, aby si prišli oddýchnuť, zabaviť sa, prehĺbiť vlastné poznanie a mnoho nového sa dozvedieť.

Slovesnú jar organizuje Matica slovenská a občianske združenie Podoby slova v spolupráci s mestom Martin, Spolkom slovenských spisovateľov a ďalšími partnermi.  Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Vstup na všetky programy je bezplatný.

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …