sobota - 27. apríla, 2024
Upracme, Aj ty chceš mať čisté okolie? Upracme (si) Slovensko, už túto sobotu!
Foto: Archív/Upracme /si/Martin

Aj ty chceš mať čisté okolie? Upracme (si) Slovensko, už túto sobotu!

Iniciatíva dobrovoľníkov Upracme (si) Slovensko v sobotu 21. septembra organizuje čistenie vybraných lokalít Slovenska. Akcia je súčasťou celosvetovej upratovacej kampane s názvom World Cleanup Day, teda Svetový čistiaci deň. Prilož ruku k dielu a uprac (si) aj ty svoje okolie!

Ako to celé začalo…

Príbeh Svetového čistiaceho dňa sa začal v roku 2008 v Estónsku (vtedy ešte národné) hnutie Let’s Do It usporiadalo udalosť, ktorej sa zúčastnilo 50.000 obyvateľov a spoločne vyčistili za jeden deň celú krajinu. Počas desiatich rokov sa povedomie o tejto myšlienke rozšírilo do 150 štátov sveta. Zapojilo sa okolo 21 miliónov ľudí a vyzbierali viac ako 500.000 ton odpadu.

Minulý rok sa Slovenská republika zapojila do tejto medzinárodnej akcie vôbec po prvýkrát a to z iniciatívy aktivistov Upracme Slovensko. Tentokrát vyšlo veľké upratovanie na 21. septembra 2019 a zapojí sa doň odhadom viac ako 25 miest Slovenska. Klikni SEM a over si, či sa bude upratovať aj v tvojom meste.

Ako to v minulosti dopadlo v Turci?

Oblastná organizácia s názvom Upracme (si) Martin organizovala v aktuálnom roku už dve upratovania. To prvé, s prívlastkom jarné, sa uskutočnilo v polovici marca a aktivistom sa podarilo vyzbierať celkovo 20modpadu, čo zodpovedá objemu dvoch veľkokapacitných kontajnerov. Ďalšie  s názvom Upracme (si) Martin sa konalo koncom apríla, kedy sa dobrovoľníci zišli pri zimnom štadióne, prešli oba brehy rieky Turiec, pričom sa podarilo vyzbierať viac ako 110 vriec komunálneho odpadu a plastov, 5 vriec skla a vyčistili 10 skládok.

V sobotu sa Martinčania opäť zídu pri zimnom štadióne a to o 9-tej hodine. Odtiaľ sa pôjde po hlavnej trase  popri rieke Turiec na strane s horúcovodom a pokračuje sa smerom k OC Tulip a späť po Podhájskej strane. Viac informácií na facebookovej stránke podujatia.

 

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …