pondelok - 6. mája, 2024
, Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Martin. Aký bol jej program? /FOTOGALÉRIA
Foto: Dominik Konček

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Martin. Aký bol jej program? /FOTOGALÉRIA

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 29. októbra navštívila mesto Martin. Stretla sa s vedením mesta a položila veniec k pamätnej tabuli Martinskej deklarácie. Prezidentku tiež privítali na Jesseniovej lekárskej fakulte, v Univerzitnej nemocnici a navštívila i Národný cintorín.

Problémy mesta

Program prezidentky sa začal na Mestskom úrade v Martine, kde sa stretla s vedením mesta a diskutovali o aktuálnych výzvach mesta Martin. Viesť mesto v neustále sa meniacej situácii nie je jednoduché a vypočula som si od primátora Jána Danka viacero problémov, ktorým musia čeliť. So skládkou odpadu, zásobami pitnej vody, starostlivosťou o seniorov aj s odlivom mladých ľudí z mesta. uviedla prezidentka.

Po stretnutí s vedením mesta prezidentka položila veniec k pamätníku Martinskej deklarácie. Tá je podľa Zuzany Čaputovej veľmi dôležitým aktom v slovenskej histórii. „Bol to jeden z prvých štátotvorných aktov, ktorým sa slovenský národ rozhodol deklarovať rozviazanie spod uhorskej nadvlády. Bol to akt, ktorý prvý smeroval k vzniku spoločnej Československej republiky, hoci formálne vznikla dva dni pred tým. Myslím si, že je to významný bod v slovenských dejinách,“ uviedla.

Sen martinských lekárov

Prezidentka zavítala aj na pôdu Univerzitnej nemocnice Martin a Jesseniovej lekárskej fakulty. Nemocnicu podľa slov prezidentky trápi najmä nedostatok zdravotných sestier a finančných prostriedkov.„Žiaľ, v porovnaní so západoeurópskymi krajinami je náš vklad z verejných financií do zdravotníctva v pomere na počet obyvateľov nižší než priemer. To sa odzrkadľuje v kvalite zdravotníckych zariadení alebo techniky,“ dodala prezidentka.

V martinskej nemocnici Čaputová navštívila detskú jednotku intenzívnej starostlivosti a tiež oddelenie intervenčnej rádiológie. „Ako prezidentka síce nerozhodujem o rozpočte a financiách, ale je pre mňa dôležité vedieť, akým problémami žijú lekári a odborníci v oblasti zdravotníctva. V martinskej nemocnici paradoxne nemajú problém s nedostatkom lekárskych kapacít, ale skôr tu chýbajú zdravotné sestry. Napriek tomu, že aj tu pociťujú nedostatok financií, videla som excelentné pracoviská a špičkových lekárov, ktorí odvádzajú špičkovú prácu. Samozrejme, že ma zaujal sen martinských lekárov, ktorým je výstavba novej nemocnice. V blízkej budúcnosti je v pláne žiadosť o vydanie územného rozhodnutia, čím by sa výstavba nemocnice mohla spustiť a ja to tomuto mestu a širokému okoliu zo srdca prajem.“ 

Prezidentka zároveň označila reformu nemocníc, tzv. stratifikáciu, za dobrý krok. Pozastavenie tohto návrhu podľa nej súvisí s citlivosťou vo vnímaní ľudí a možno i s obavou politických reprezentantov presadiť ju tesne pred voľbami.

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …