sobota - 27. apríla, 2024
, Organizácie v meste Dolný Kubín môžu žiadať o dotáciu
Foto: dolnykubin.sk

Organizácie v meste Dolný Kubín môžu žiadať o dotáciu

Športové a kultúrne organizácie, ktoré vykonávajú svoju činnosť na území mesta Dolný Kubín, môžu aj tento rok žiadať finančné prostriedky na ich aktivity v nasledujúcom roku. Radnica práve v týchto dňoch vypísala výzvy pre záujemcov o dotáciu, ktorí môžu posielať svoje žiadosti mestu. Magistrát v rámci svojej dotačnej politiky vyčlenil na uvedený účel sumu vo výške 168 547 eur, čo je v porovnaní s týmto rokom vyššia suma o 15 tis. eur. 

O dotáciu nemôžu žiadať fyzické osoby

„O dotáciu môžu požiadať všetky právnické osoby, združenia, neziskové organizácie, živnostníci a kluby, ktoré boli založené v Dolnom Kubíne alebo pôsobia v našom meste. Treba však upozorniť, že tak, ako aj minulý rok,  nemôžu o dotáciu požiadať fyzické osoby,“ vysvetlil Michal Švento, vedúci odboru školstva, kultúry, mládeže a športu na Mestskom úrade v Dolnom Kubíne s tým, že presné podmienky určuje Všeobecné záväzné nariadenie č. 5/2018 o poskytovaní dotácií, ktoré obsahuje všetky podrobnosti o poskytovaní podpory zo zdrojov mesta.

Na oblasť športu je na budúci rok vyčlenená suma 109 500 eur a maximálna výška jednej dotácie nemôže presiahnuť 49 400 eur. V kultúrnej oblasti a v oblasti podpory detí a mládeže sa rozdelí 14 000 eur. O úspešných žiadateľoch rozhoduje mestské zastupiteľstvo na základe návrhu komisie školstva, mládeže a športu, komisia kultúry a cestovného ruchu alebo komisie sociálnych vecí a zdravotníctva. „Už niekoľko rokov podporujeme činnosť športových, kultúrnych a sociálnych organizácií na našom území, pretože majú svoju nezastupiteľnú úlohu pre našich obyvateľov a život v našom meste. Preto som veľmi rád, že záujem o podporu zo strany žiadateľov je každý rok veľký,“ konštatoval Ján Prílepok, primátor mesta.

Žiadosť treba doručiť do konca roka

Žiadosť musí byť doručená najneskôr do ‪31. decembra 2019 na Mestský úrad Dolný Kubín a je potrebné, aby bola vyplnená na predpísanom tlačive spolu s povinnými prílohami,  ktoré záujemcovia nájdu na internetovej stránke mesta.

V dotačnom programe na projekty Šanca pre všetkých 2020 je pre oblasť voľného času, kultúry a športu určených 32-tisíc eur, kde o pridelení 29-tisíc na projekty bude rozhodovať mestské zastupiteľstvo a 3 000 eur rozdelí primátor mesta. Záujemcovia o dotáciu pre sociálnu oblasť budú môcť čerpať zo sumy 13-tisíc eur. „V oblasti projektov môžu poslanci schváliť maximálnu výšku dotácie na jeden projekt v sume 1500 eur,“ doplnil Švento.

Budúci rok bude môcť dolnokubínska samospráva podporiť aj talentovanú mládež v meste z celkového balíka 3 000 eur. „Každoročne sa nám aj vďaka tejto dotácii podarilo podporiť mnoho vyrastajúcich talentov v Dolnom Kubíne,“ povedal na záver primátor. 

Zdroj: Mesto Dolný Kubín

 

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Laska na dedine, Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Stavanie máju, svadobné zvyky, či ľúbostná poradňa. Múzeum slovenskej dediny priblíži tému lásky na slovenskom vidieku

Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať …