streda - 8. mája, 2024
, SHMÚ vydal upozornenie pred zvýšenou koncentráciou smogu v Martine aj vo Vrútkach. V Ružomberku platí výstraha
Zdroj: Mesto Ružomberok

SHMÚ vydal upozornenie pred zvýšenou koncentráciou smogu v Martine aj vo Vrútkach. V Ružomberku platí výstraha

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal upozornenie pred zvýšenou koncentráciou smogu v Martine aj vo Vrútkach. Platnosť výstrahy začala o 8.1. 2020 o 3.00 a platí do odvolania. Zvýšenú smogovú situáciu zaznamenala monitorovacia stanica umiestnená na Jesenského ulici v Martine.

Jej príčinou sú vysoké emisie PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, možný vplyv priemyslu a dopravy, nepriaznivé rozptylové podmienky vďaka polohe v horskej doline. Obyvateľov môže dráždiť v nose, hrdle, očiach a pociťovať tiež môžu tlak na prsiach i bolesti hlavy.

Slovenský hydometeorologický ústav dnes ráno (8.1.2020)  pre okres Ružomberok zmenil upozornenie na výstrahu pred smogovou situáciou. Výstraha platí od dnešného rána 3.00 až do odvolania. K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo – cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

Zdroj: SHMÚ

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Dotyky a spojenia, Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia predstavuje svojich patrónov a výberový program

Festival Dotyky a spojenia je najväčšia prehliadka najnovšej tvorby profesionálnych zriaďovaných aj nezriaďovaných divadiel, ktoré …