utorok - 7. mája, 2024
, Náš pán Kĺzavý medián

Náš pán Kĺzavý medián

Kapela Smola a Hrušky musela zrušiť svoje česko-slovenské turné, ktoré malo práve prebiehať   a tak pokračuje vo svojom pesničkovom korona-seriáli. Novinka Kĺzavý medián si tentokrát berie inšpiráciu z posledných týždňov a udalostí súvisiacich s celoplošných testovaním i spomienkou na nežnú revolúciu a ich vplyv na náladu v rôznych košiaroch našej spoločnosti.

Kĺzavý medián je piatou skladbou, ktorá reflektuje obraz tejto doby a naše životy výrazne ovplyvnené celosvetovou pandémiou. Aj tento song bude súčasťou pripravovaného albumu s pracovným názvom Kde je můj ochranný štít.

K skladbe ma inšpirovali mnohé absurdné situácie s testovaním a zároveň aj obdiv, že práve Slovensko sa stalo prvou krajinou, ktorá sa pokúsila takéto niečo vyskúšať. Práve počas prvého testovania, keď som stál v rade sa vo mne miešali rôzne pocity, nádej, očakávanie, strach,  smútok… v duchu som začal skladať text. Ten som neskôr prepracoval a keďže strachu je všade v médiách neúrekom, snažil som sa mu vyhnúť. Vzniklo tak veselé dielko s ironickým podtextom. Chalani zo skupiny Matúš Miženko a Matin Pižem mi pomohli s trúbkou a gitarou, o vokály sa postaral Michal Kováčik. Okrem tejto novinky, ktorú sme mixovali v štúdiu s Pavlom Fecíkom, dokončujeme ako vianočný darček pre našich fanúšikov aj záznam z unikátneho koncertu Unplugged v Redute, ktorý sme odohrali 20. 2. 2020 a bol to jeden z našich posledných koncertov“, priblížil frontman kapely Spoko Kramár.

Ako sa už stalo dobrým zvykom pri týchto korona-songoch k novinke Kĺzavý medián vyšiel aj klip, o ktorý sa postaral náš dvorný kameraman a fotograf Pavol Varga. Zaujímavosťou sú zábery z Mongolska. Vznikli vďaka Richardovi S., ktorý pracuje a pôsobí v hlavnom meste Úlanbátar. Natočil pre nás pár unikátnych záberov v priestoroch prvého mongolského budhistického lamaistického kláštora Erdene Zuu, ktorý vznikol v 16. storočí kde trvalo žilo vyše tisíc mníchov v stovkách chrámov. Počas natáčania neutrpela žiadna ovečka, až na jedného barana, ale to už je iná pesnička.

Zdroj: Martin Hlavatý, manažér Smola a Hrušky

 

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

Peter Bic Project, Peter Bič Project vypúšťa do sveta energickú novinku Perly

Peter Bič Project vypúšťa do sveta energickú novinku Perly

Perly je ďalšia novinka, ktorá je predzvesťou nového albumu. Ten by mal vyjsť v druhej …