piatok - 3. mája, 2024
jesenna depresia, Nedarí sa vám a nemáte na nič náladu? Skúste vymeniť pracovný stôl za prírodu
Ilustračné foto: Alseenrodelap.nl - Elco/Shutterstock.com

Nedarí sa vám a nemáte na nič náladu? Skúste vymeniť pracovný stôl za prírodu

Počas dňa sa stretávame s mnohými náročnými situáciami, ktorých zvládanie je závislé od toho, v akom prostredí a duševnom rozpoložení sa nachádzame. Nie je to len uhol pohľadu, ale aj intenzita slnečného žiarenia, denného svetla a prísun čerstvého vzduchu, ktoré na nás vo výraznej miere vplývajú.

V teplom období sa na veci pozeráme s ľahkosťou a na jeseň, ktorá sa k nám pomaly, ale isto blíži, je naše emocionálne pozadie menej stabilné a rovnaké situácie sa zrazu v „negatívnom svetle“ javia úplne inak. Zamračené počasie zvyšuje počty ľudí náchylných na depresiu a apatiu veľmi rýchlo.

Preto, pokiaľ aj vy patríte k ľuďom, ktorí by sa chceli vyrovnať s vplyvom melancholickej jesene a zmeniť svoj život k lepšiemu, máme pre vás niekoľko tipov.

Skúste šport v prírode

Najlepšou prevenciou nielen v tomto prípade sú nové aktivity a koníčky, ktoré vám pomôžu  jesennú depresiu poraziť a zároveň odhalíte nové aspekty vašej osobnosti, ktoré sa vám zídu aj v budúcnosti.

Nezabudnite na veľmi dôležitú vec! Pri výbere športu by ste sa mali riadiť všeobecnou úrovňou vašej telesnej zdatnosti a vrodeným temperamentom. V sychravom počasí oceníte aj kvalitný nylon, pretože väčšina športov a fyzickej aktivity je spojená s pobytom v prírode.

Zatancujte si

Ďalším dobrým a neškodným liekom na jesennú melanchóliu je tanec. Aj tu platí rovnaké pravidlo výberu podľa temperamentu. Tango, salsa a flamenco vám umožní sa skutočne otvoriť a nabiť telo i myseľ šialenou energiou. Ak nie je naopak verejné prejavovanie emócií vašou silnou stránkou, môžete si vybrať pokojnejší valčík. Dôležité je aj to, či sa plánujete vydať v tanci na sólo plavbu alebo vziať so sebou aj svojho partnera.

Navštívte zaujímavé podujatie

Úspešným liekom na jesennú melanchóliu a depresiu môže byť aj zmena prostredia. Dovolenka v exotickom rezorte však nie je, z dôvodu stále pretrvávajúcej pandémie, to najlepšie riešenie. A ani nemusí. Aj v našej krajine máte predsa obrovské množstvo príležitostí na turistický wellness. Stačí sa rozhodnúť a naplánovať si s rodinou, ktoré zaujímavé podujatia dnes navštívite.

Základom je zamestnať myseľ činnosťou, ktorá je príjemná a prospešná pre vaše telo aj psychiku a  tráviť viac času na čerstvom vzduchu.  Tak to skúste a na jesennú depresiu určite veľmi rýchlo zabudnete.

 

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

aditíva do nafty, Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Každý majiteľ motorového vozidla by mal mať na pamäti, že starostlivosť o motor nie je …