sobota - 4. mája, 2024
, Košicko-bohumínska železnica oslavuje 150 rokov

Košicko-bohumínska železnica oslavuje 150 rokov

Cez víkend 25. a 26. septembra 2021 si pripomenieme 150. výročie jednej z najväčších súkromných železníc na území Slovenska – Košicko-bohumínskej železnice. Súčasťou pripomienky bude najmä jazda historického parného vlaku medzi Vrútkami a Spišskou Novou Vsou v sobotu, resp. jazda mimoriadneho vlaku medzi Spišskou Novou Vsou a Žilinou v nedeľu.

História jubilujúcej trati sa začala písať už v polovici 19. storočia. V tomto období sa výstavbou trate spojujúcej Sliezsko cez Jablunkov, Žilinu, Liptovský Mikuláš, Poprad a Spišskú Novú Ves s Košicami zaoberala správa železiarní v Třinci. Železiarne boli majetkom veľkokniežaťa Albrechta, člena cisárskej rodiny, ktorý už pred rokom 1867 vlastnil aj bane a hute na Liptove a na Spiši. Zámer sa však neuskutočnil pre nedostatok iných obchodných príležitostí v trase uvažovanej železnice. Ďalší záujemcovia o výstavbu železnice zas odstúpili od zámeru z finančných dôvodov. Prvé práce sa napokon začali 15. októbra 1867, ale opäť pre finančné problémy sa výstavba prerušovala a odkladala, až pokiaľ financovanie stavby neprevzala Anglicko-rakúska banka. Následne sa výstavba trate naplno rozbehla. Ako prvý bol dokončený úsek Košice – Kysak – Prešov, na ktorom sa prevádzka rozbehla 1. septembra 1870. Následne bola na ďalších úsekoch prevádzka začatá takto: Bohumín – Český Těšín 1. februára 1871, Český Těšín – Žilina 8. februára 1871, Žilina – Poprad 8. decembra 1871, Poprad – Spišská Nová Ves 12. decembra 1871 a nakoniec Spišská Nová Ves – Kysak 12. marca 1872.

Železnice si pripomenú výročie dvoch najzaujímavejších úsekov medzi Žilinou a Popradom jazdami dvoch párov historických vlakov. Ako prvý vyrazí na trať v sobotu 25. septembra 2021 historický parný vlak ťahaný 85- ročným parným rušňom 486.007, prezývaným Zelený Anton. Ten bol vyrobený v roku 1936 ako horský rýchlikový parný rušeň práve pre sklonovo náročnú Štrbskú rampu. Vlak vyrazí z Vrútok o 7:30 hod. a do Spišskej Novej Vsi príde o 10:50 hod. Späť zo Spišskej Novej Vsi sa vracia o 13:20 hod., pričom do Vrútok dorazí o 16:25 hod. V nedeľu vyrazí na jubilujúcu trať mimoriadny vlak ťahaný historickým elektrickým rušňom E 499.062 Bobina najskôr v úseku Liptovský Mikuláš – Spišská Nová Ves ako cyklovlak, potom v podobe náučného vlaku v úseku Spišská Nová Ves – Žilina a späť, kde sa budú môcť cestujúci dozvedieť mnoho zaujímavého nielen z histórie trate, po ktorej vlak pôjde, ale aj o ostatných zaujímavostiach z okolia trate. Cyklovlak vyrazí z Liptovského Mikuláša o 7:05, zo Spišskej Novej Vsi už ako náučný vlak odíde o 9:04, do Žiliny dorazí  12:08 a späť zo Žiliny sa bude vracať o 14:20 hod.

Zdroj: Ria Feik Achbergerová, hovorkyňa ŽSK

Autor: Stanislava Lucká

Redaktorka spravodajstva. Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte nás na: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

envirocentrum, Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Mesto Martin otvorilo moderné Envirocentrum

Pri príležitosti Dňa Zeme mesto Martin 22.4.2024 slávnostne otvorilo moderné veľkokapacitné Envirocentrum v SIM-e. Ministerstvo …