piatok - 10. mája, 2024
Advent, Advent pomaly klope na dvere
Foto: Ewalds.sk

Advent pomaly klope na dvere

Najkrajšie sviatky v roku sa už nezadržateľne blížia a vy už určite usilovne rozmýšľate nad tým, ako sa vo vašej rodine a v domácnosti zmení nálada a rozvoniavať budú koláče.

Urobte si pekný advent

Nálada vianočných sviatkov začína v mnohých rodinách už s prvou adventnou nedeľou. Advent je obdobie štyroch týždňov (nedieľ) pred Štedrým dňom. Práve vtedy sa vždy zapaľuje jedna sviečka na adventnom venci. Adventné vence sú dôležitou súčasťou slávenia Vianoc v mnohých kresťanských cirkvách a rodinách. Začína sa nimi krásne adventné obdobie. Tradičné adventné vence sú obľúbenou vianočnou tradíciou, ktorá pochádza z Nemecka a severských krajín.

V prvý deň adventu kresťania tradične zdobia svoje domovy adventnými vencami a svetlami. Symbolizujú nádej v očakávaní Ježišovho narodenia a označujú začiatok kresťanských sviatkov. Adventné vence môžu mať zložitý alebo jednoduchší dizajn. Jednou z obľúbených dekorácií je hviezda na vrchole väčšej sviečky. Hviezda sa nazýva betlehemská hviezda a predstavuje Ježišovo narodenie v betlehemskej stajni. Ďalšou bežnou dekoráciou je zvonček, ktorý zazvoní, keď ním niekto pohne alebo ním zatrasie. Tieto zvončeky symbolizujú dobrú správu, že Ježiš prišiel, aby nás zachránil od našich hriechov a priniesol pokoj do nášho života a do celého sveta.

Stromčeky sú pradávnym zvykom

Zvyky umiestňovať v domácnosti alebo v exteriéri vianočné stromčeky majú pôvod ešte v predkresťanských oslavách zimného slnovratu, ktoré vychádzali z predstavy, že slnko sa s pribúdajúcimi dňami vracia bližšie k zimnému slnovratu. Tento zvyk kresťania prevzali neskôr aj ako pripomienku Ježišovho narodenia.

V niektorých krajinách ľudia pri oslavách Štedrého dňa (alebo aj celých vianočných sviatkov) umiestňujú vonku ozdobenú jedličku alebo používajú v interiéri umelé vianočné stromčeky, ktoré im vydržia dlhé roky. V iných krajinách, napríklad v Mexiku a Kanade, si ľudia pri oslave Vianoc často zdobia svoje domovy sviečkami a kvetmi. Ľudia používajú vianočné stromčeky na oslavu najkrajších sviatkov v roku a na znázornenie rôznych vecí, ako sú pokoj, radosť, láska, priateľstvo a rodina. Niektorí ľudia veria, že ak máte zlý rok a váš stromček sa nevydarí, potom vám v ďalšom roku neprinesie šťastie.

Máte aj vy v rodine nejaké tradície alebo asociácie spojené so stavaním, zdobením stromčeka?

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

aditíva do nafty, Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Wellness motorového vozidla, na ktorý by ste mali pravidelne myslieť

Každý majiteľ motorového vozidla by mal mať na pamäti, že starostlivosť o motor nie je …