streda - 16. októbra, 2024
michalsky jarmok 2024, Príďte zažiť jarmočné radovánky 33. ročníka Michalského jarmoku v Múzeu slovenskej dediny

Príďte zažiť jarmočné radovánky 33. ročníka Michalského jarmoku v Múzeu slovenskej dediny

Nechajte sa zlákať tradičnou jarmočnou atmosférou do Múzea slovenskej dediny. V nedeľu 29. septembra 2024 od 10.00 do 16.00 hod. zažijete za jeho bránami jarmočné radovánky počas 33. ročníka podujatia Michalský jarmok.

Predstaví sa množstvo remeselníkov a ľudových výrobcov, ktorí predvedú ukážky rôznych výrobných techník. Ponúkať budú drevené a prútené výrobky, hlinený riad, textilné produkty, šperky, hračky a mnoho ďalšieho. Z bohatej trhovej ponuky sa nechajte zlákať na medovníky, domáci kváskový chlieb a iné druhy koláčov alebo pečiva, medovinu a ďalšie včelie produkty, bylinky či korenie.

Na jarmokoch v minulosti nesmeli chýbať kočovní komedianti a bábkari. Našich návštevníkov bude zabávať divadielko Tyjátr, ktoré predvedie tradičné bábkové predstavenie Don Šajn alebo Márnotratný syn o 11.00 a 13.30 hod. K prechádzke po jarmoku neodmysliteľne patrí aj melódia flašinetu jeho principála Ivana Gontka.

Remeselníkmi sa Michalský jarmok bude len tak hemžiť. Týchto však skutočne neprehliadnete. Síce nevedia nič naozaj ukuť, napiecť, vyčistiť ani vypáliť, ale aj tak budú najvyššie postavenými remeselníkmi v okolí. Vystúpenie združenia Kaukliar na chodúľoch Vás zabaví o 12.00 a 14.30 hod.

V rámci projektu Uč sa v múzeu! Vás lektorka modrotlačových dielní Lucia Dovalová zasvätí do tajov modrotlače, ktorej výrobu si budete môcť aj vyskúšať. Spolu s ňou sa oboznámite s technológiou farbenia modrotlače – postupmi tlačenia vzorov na látku s použitím špeciálnej krycej zmesi „papu“ a prípravou farbiacej indigovej zmesi „kypy“. Naučíme Vás aj to, ako sa v minulosti priadli nite. Projekt Uč sa v múzeu! je realizovaný s finančnou podporou mesta Martin.

Jarmočnú atmosféru dotvorí ľudová hudba Podhradská muzika. Kupovať a zjednávať môžete na burze kníh. O občerstvenie sa okrem predajcov postará aj krčma z Oravskej Polhory.

Vstupenky si môžete zakúpiť pohodlne cez internet na tejto adrese: https://snm-online.sk/michalsky-jarmok/

michalsky jarmok 2024, Príďte zažiť jarmočné radovánky 33. ročníka Michalského jarmoku v Múzeu slovenskej dediny

Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu programu.

Zdroj: TS, SNM v Martine

Autor: Rádio Rebeca

Máte zaujímavý tip pre našu redakciu? Kontaktujte našich redaktorov prostredníctvom e-mailu: spravy@rebeca.sk

Môže vás zaujímať

mesto Martin, Základná škola s materskou školou, J. V. Dolinského dostane rekonštrukciu za takmer pól milióna eur

Základná škola s materskou školou, J. V. Dolinského dostane rekonštrukciu za takmer pól milióna eur

Európske financie určené na rozvoj regiónu mesto Martin použije na rozsiahlu rekonštrukciu areálu základnej školy …